Categories: NewsPerniagaan

Konsortium yang diketuai Green Packet untuk memohon lesen bank digital Islam | PressCliff


Sebuah konsortium yang diketuai oleh Green Packet Bhd, ZICO Holdings Inc (ZHI) dan M24 Tawreeq Sdn Bhd telah dibentuk untuk memohon salah satu daripada lima lesen perbankan digital yang akan dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Sebuah konsortium yang diketuai oleh Green Packet Bhd, ZICO Holdings Inc (ZHI) dan M24 Tawreeq Sdn Bhd telah dibentuk untuk memohon satu daripada lima lesen perbankan digital dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Dalam pernyataan bersama hari ini, konsortium itu mengatakan aplikasi itu bertujuan untuk menubuhkan bank digital Islam dengan beberapa kolaborator strategik lain yang akan melengkapkan produk dan perkhidmatan tambah nilai yang akan ditawarkan oleh kumpulan itu.

Konsortium itu mengatakan bahawa keputusan untuk memohon lesen perbankan digital Islam didasarkan pada keinginan untuk meningkatkan kehidupan rakyat Malaysia yang tidak dilindungi dan tidak dilayani, seperti yang disokong dalam Shared Prosperity Vision 2030.

Mereka percaya bahawa perkhidmatan mikro kewangan yang berakar pada prinsip-prinsip kewangan Islam mengenai kesaksamaan dan keadilan akan membuka jalan untuk mewujudkan gangguan yang bertanggungjawab bagi segmen yang kurang dilayan.

“Melalui pengalaman bertahun-tahun kami dalam menangani keperluan pasar yang tidak terlayani melalui fintech e-wallet Kiple dan produknya, kami telah mempelajari banyak perkara mengenai keperluan kewangan mereka dan jurang yang jelas antara perjuangan mereka yang unik dan produk atau perkhidmatan kewangan yang tersedia hari ini .

“Inisiatif kami sengaja diposisikan sebagai pengganggu yang bertanggung jawab dalam memajukan perbankan digital Islam untuk semua orang,” kata ketua pegawai strategi kumpulan Green Packet, Ku Kok Peng.

Pengarah Urusan ZHI Chew Seng Kok percaya terdapat keseimbangan unik dalam mewujudkan bank digital Islam yang dapat mengutamakan masyarakat sambil mengekalkan integriti dan ketaatan pematuhan peraturan.

“Pengalaman ZHI dalam kepatuhan dan nasihat syariah akan memastikan tidak ada kompromi mengenai integriti kerana bank kami memperkenalkan produk dan perkhidmatan kewangan Islam moden,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan kumpulan M24 Tawreeq, Ahmad Tarmizee Ab Hamid berkata, kunci untuk meningkatkan kehidupan rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan adalah memastikan mereka mempunyai akses kepada alat yang menjimatkan dan praktikal untuk pengurusan aliran tunai yang lebih baik.

Konsortium tersebut menggabungkan kepakaran Green Packet dalam penyelesaian teknologi, yang merangkumi ekosistem teknologi kewangan tanpa tunai yang direka untuk komuniti yang kurang dilayan.

ZHI menunjukkan kecekapannya dalam penasihat perniagaan dan kewangan serta pematuhan peraturan syariah, sementara pengalaman M24 Tawreeq dalam penawaran kewangan patuh syariah disesuaikan dengan keperluan segmen perusahaan kecil dan sederhana mikro (MSME) di Malaysia. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago