Khazanah menamakan Maybank CFO Amirul Feisal sebagai MD baru | PressCliff

Khazanah menamakan Maybank CFO Amirul Feisal sebagai MD baru |  Surat Bahasa Melayu


Khazanah Nasional melantik Datuk Amirul Feisal Wan Zahir sebagai pengarah urusan barunya. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Dana kekayaan negara Khazanah Nasional telah melantik Datuk Amirul Feisal Wan Zahir sebagai pengarah urusan barunya untuk menggantikan Datuk Shahril Ridzuan yang akan keluar.

Khazanah berkata, Amirul, yang akan meninggalkan Malayan Banking Bhd (Maybank) sebagai ketua pegawai kewangannya untuk mengambil alih peranan itu, akan mengambil alih jawatan itu mulai 16 Julai.

“Lembaga pengarah ingin mengalu-alukan Dato ‘Amirul dan yakin bahawa dengan kepakaran dan pengalamannya, Khazanah akan maju lebih jauh dalam melaksanakan mandatnya,” kata Khazanah dalam satu kenyataan hari ini.

“Dewan mengucapkan terima kasih kepada Datuk Shahril atas jasa dan sumbangannya sepanjang berkhidmat sebagai pengarah urusan, terutama atas kepemimpinannya dalam menjayakan strategi yang menjadikan Khazanah lebih tangguh dan mampu mengatasi cabaran yang ditimbulkan oleh wabak tersebut.”

Menurut Khazanah, Shahril meninggalkan kontraknya untuk mengejar “kepentingan peribadi.”

Shahril pergi sebagai ketua pegawai eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja untuk menjadi MD Khazanah pada bulan Ogos 2018, setelah Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum tahun itu.

Seorang pegawai bank bertauliah, Amirul mempunyai pelbagai peranan kepemimpinan sepanjang kariernya.

Selain waktu di Maybank, Amirul juga pernah menjadi pengarah urusan kumpulan Chemical Company of Malaysia Bhd (CCM), naib presiden eksekutif untuk projek khas di Permodalan Nasional Bhd (PNB), dan pengarah eksekutif di Binafikir Sdn Bhd, antara lain.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *