Kementerian Pertanian dan Industri Makanan memainkan peranan fasilitatif untuk memastikan keberhasilan pelaksanaan Pemulih, kata menterinya | PressCliff

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan memainkan peranan fasilitatif untuk memastikan keberhasilan pelaksanaan Pemulih, kata menterinya |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Seri Ronald Kiandee berkata, bantuan yang disasarkan di bawah Pemulih, yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, akan terus membantu masyarakat, termasuk mereka yang terlibat dalam sektor pertanian makanan untuk mengatasi kesan Covid-19. – Gambar Bernama

MUAR, 29 Jun – Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi) akan terus memainkan peranan fasilitatif dalam memastikan kejayaan pelaksanaan semua inisiatif di bawah Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Negara.

Menterinya, Datuk Seri Ronald Kiandee berkata, bantuan yang disasarkan di bawah Pemulih, yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, akan terus membantu masyarakat, termasuk mereka yang terlibat dalam sektor makanan pertanian untuk mengatasi kesan Covid- 19.

“Inisiatif ini juga dapat membantu mereka yang terkena dampak langsung wabah, terutama perusahaan kecil dan sederhana (UKM) dan kelompok B40 untuk memulihkan dan menjaga perniagaan mereka terus berjalan dengan terus menyumbang kepada industri pertanian makanan negara.

“Sebenarnya, Skim Pembiayaan Kredit Mikro Agrobank dapat digunakan untuk membantu mereka yang terlibat memulakan perniagaan mereka dan menyediakan modal perniagaan kepada mereka yang ingin menceburkan diri dalam sektor pertanian makanan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Ronald mengatakan inisiatif untuk memberdayakan pengusaha agro, terutama di luar bandar, untuk menggunakan teknologi terbaru di bawah program Digitalisasi dan Transformasi Sektor Pertanian juga sejalan dengan penerapan teknologi revolusi industri keempat (IR 4.0) di sektor pertanian.

Dia mengatakan bahawa kempen Shop Malaysia Online dan Go-eCommerce Onboarding akan diteruskan, menyasarkan lebih dari 300,000 peniaga mikro, termasuk pengusaha makanan pertanian untuk beralih ke perniagaan dalam talian dan menggunakan sistem e-tunai untuk menembusi pasaran yang lebih luas.

Semalam, pemerintah mengumumkan Pemulih bernilai RM150 bilion yang merangkumi suntikan fiskal langsung kerajaan sebanyak RM10 bilion, yang bertujuan memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat, selain meneruskan program pembiayaan kredit mikro dengan dana tambahan hingga RM1.1 bilion untuk terus menyokong mikro perniagaan.

Sementara itu, Ronald berkata Mafi akan melaksanakan pelbagai projek pembangunan pertanian termasuk Projek Pertanian Organik dan Program Kebun Komuniti (Kebuniti) bernilai RM1 juta dan Projek Pertanian Organik bernilai RM500,000 yang akan memberi manfaat kepada penduduk di kawasan Pagoh.

Sebelumnya, dia menyerahkan 1,000 kotak makanan di bawah program Mafi Prihatin melalui Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) kepada penduduk yang terkena wabak Covid-19 serta barisan hadapan di pusat vaksinasi Kompleks Sukan Pagoh, di sini.

“Program Mafi Prihatin adalah inisiatif yang dilancarkan sejak Januari tahun ini untuk membantu mereka yang terkena wabak yang melanda negara ini,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *