Keluarga Kelantan yang terdiri dari enam orang yang masih hidup dengan nasi goreng biasa mendapat sumbangan daripada orang ramai setelah berita menjadi viral | PressCliff

Keluarga Kelantan yang terdiri dari enam orang yang masih hidup dengan nasi goreng biasa mendapat sumbangan daripada orang ramai setelah berita menjadi viral |  Surat Bahasa Melayu


Siti Meriam, Mohd Khairi dan anak-anak mereka telah makan nasi goreng dan biskut sejak wabak itu bermula. – Gambar oleh Siti Meriam Mohamad

PETALING JAYA, 29 Jun – Keluarga enam orang Kelantan, yang berjuang untuk meletakkan makanan di atas meja, telah menerima wang, pemotong rumput dan bantuan makanan dari orang ramai.

Kisah mereka menarik perhatian pengguna di media sosial selepas catatan di Facebook yang mengatakan bahawa keluarga yang tinggal di Kampung Genting di Tumpat hanya makan nasi goreng biasa atau biskut kerana mereka tidak mempunyai cukup wang untuk membeli makanan.

Sebenarnya, ada kalanya wabak itu melanda tahun lalu, ketika ibu bapa terpaksa kelaparan agar mereka dapat memberi makanan kepada anak-anak mereka.

Menurut kiriman itu, suami Mohd Khairi, 33, bekerja sebagai tukang kelapa dan secara manual akan menarik rumput menggunakan tangannya sendiri kerana dia tidak memiliki mesin pemotong rumput.

Di tengah pandemi Covid-19, dia hanya mendapat satu permintaan setiap minggu dengan upah RM50 untuk membersihkan rumah, memanjat pokok kelapa untuk memetik buah dan memotong rumput sejak bermulanya wabak tahun lalu.

Isterinya, Siti Meriam Mohamad, yang biasa membuat donat dan pau dan menjualnya di gerai berdekatan sekarang membantunya mengumpulkan kelapa kerana kebanyakan gerai telah ditutup.

Dia juga mempunyai perniagaan kosmetik dalam talian tetapi tidak berjaya dengan hampir tidak ada pelanggan yang membeli produknya.

Pasangan ini mempunyai empat anak berusia 12, sembilan, lima dan bayi berusia sembilan bulan dan keluarga enam orang tinggal di sebuah rumah yang bobrok dengan membayar sewa bulanan RM50.

Bercakap dengan PressCliff, Siti Meriam mengatakan bahawa dia bersyukur dan gembira kerana banyak yang datang ke rumah mereka semalam untuk menyumbangkan barang makanan, tempat tidur, dan pemotong rumput untuk suaminya.

“Ada banyak hari di mana saya dan suami hanya akan kelaparan tetapi kami memastikan anak-anak kami makan.

“Kadang-kadang, jiran-jiran akan datang dan menolong kami dengan memberi kami makanan tetapi itu tidak dilakukan setiap hari.

“Pada hari-hari lain ketika kami sangat memerlukan makanan, saya akan menolong suami saya untuk mengumpulkan besi buruk dan menjualnya untuk mendapatkan wang untuk anak-anak kami,” katanya.

Dia menambah bahawa sekarang pekerjaan suaminya akan menjadi lebih mudah dengan pemotong rumput kerana dia tidak perlu bekerja di bawah terik matahari untuk mencabut rumput dan rumput.

Ditanya bagaimana anak-anak mereka menghadapi pelajaran dalam talian, Siti Meriam mengatakan bahawa tiga anaknya akan bergantian menggunakan telefon pintarnya untuk pelajaran mereka.

Dia menambah bahawa dengan hanya satu telefon pintar di rumah, anak-anaknya memahami bahawa kehidupan tidak mudah dan memahami perjuangan ibu bapanya.

Sesiapa yang berminat untuk menderma kepada keluarga, sila hubungi Siti Meriam 011-64658044.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *