HSBC menjangkakan kesan ekonomi Covid ke atas Malaysia akan sementara, menyaksikan pertumbuhan 5.4 peratus tahun depan | PressCliff

HSBC menjangkakan kesan ekonomi Covid ke atas Malaysia akan sementara, menyaksikan pertumbuhan 5.4 peratus tahun depan |  Surat Bahasa Melayu


Dalam laporan tinjauannya, HSBC mengatakan kerugian ekonomi Malaysia dari penutupan kemungkinan lebih rendah daripada semasa MCO pertama pada tahun 202. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 29 Jun —- Kesan ekonomi ke atas Malaysia akibat pandemi Covid-19 dijangka sementara dan negara akan bangkit semula, kata HSBC.

“Kami tahu bahawa Bank Dunia telah menurunkan pertumbuhan ekonomi Malaysia menjadi 4.5 persen tahun ini (dari 6.0 peratus yang dianggarkan pada bulan Mac dan 6.7 peratus pada bulan Disember 2020).

“(Ramalan kami) sebenarnya sedikit di bawah itu, pada 4,1 persen untuk tahun ini, sebagai pengiktirafan terhadap cabaran yang sangat baru yang telah berlaku yang mengekang pertumbuhan permintaan dalam negeri,” kata Frederic Neumann, ketua penyelidikan ekonomi Asia bank global , memberitahu sidang media hari ini mengenai Outlook Asia HSBC untuk separuh kedua 2021.

Dia mengatakan bahawa cabaran yang dihadapi oleh Malaysia disebabkan oleh wabak itu hanyalah hambatan sementara, dengan bank meramalkan pertumbuhan 5,4 persen untuk tahun 2022 kerana ia percaya bahawa negara ini secara unik diletakkan dalam banyak aspek untuk bangkit dari pandemi Covid-19.

“Salah satu bidang ini adalah dari segi rantaian bekalan, di mana Malaysia menerima sejumlah besar pelaburan langsung asing dan mempunyai kedudukan yang unik dalam hal menangkap rantai bekalan yang bergerak ke Asia Tenggara.

“Kami melihat Malaysia sebagai kisah kejayaan struktural dari segi negara yang menguasai bahagian pasaran eksport dalam pembuatan global. Kami percaya bahawa ini akan berlaku lebih banyak apabila penarikan domestik dari Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) sekarang semakin pudar, ”tambahnya.

Dari segi jadual pemberian vaksin, Neumann mengatakan bahawa Malaysia sebenarnya sedikit lebih maju daripada rakan sebayanya dan meramalkan bahawa pada awal tahun depan, Malaysia harus mencapai kekebalan kawanan.

Dalam laporan tinjauannya, HSBC mengatakan kerugian ekonomi Malaysia dari penguncian kemungkinan lebih kecil daripada semasa MCO pertama pada tahun 2020, memandangkan sekarang terdapat pengecualian yang lebih jelas dari awal, dan ditambah dengan fakta bahawa perniagaan dan pengguna lebih bersedia.

“Untungnya, di sebalik cabaran jangka pendek yang ketara, prospek pemulihan Malaysia masih agak cerah. Pemerintah telah memperoleh cukup vaksin untuk penduduknya tahun ini, termasuk sebilangan besar vaksin mRNA.

“Walaupun awal program vaksinasi lambat dan tanda-tanda keraguan di kalangan penduduk, kecepatan inokulasi harian telah meningkat tajam. Kami percaya tahap kekebalan kawanan dapat dicapai menjelang Januari 2022, yang seharusnya memungkinkan pertumbuhan 5.4 peratus pada 2022, “katanya.

Satu lagi titik terang bagi Malaysia adalah sektor pembuatannya yang tahan lasak, yang seharusnya menghasilkan pertumbuhan eksport yang kuat, bahkan setelah memperhitungkan perlambatan pada bulan Jun dan Julai, menurut laporan itu.

“Malaysia adalah salah satu pengeksport cip automotif siap terbesar di dunia dan mendapat keuntungan daripada kekurangan bekalan semasa. Sektor bioperubatan (sarung tangan pembedahan) dan komoditi akan menyaksikan pertumbuhan jumlah yang berterusan tahun ini, ”katanya.

HSBC mengatakan inflasi utama akan tetap meningkat dalam jangka pendek disebabkan oleh kesan asas yang tidak menguntungkan dan harga minyak yang lebih tinggi, tetapi permintaan yang rendah cenderung untuk memastikan inflasi teras tetap rendah.

“Namun, tingkat kebijakan nyata yang negatif cenderung mendorong Bank Negara Malaysia untuk mempertahankan kebijakan monetari meskipun ada risiko penurunan tajam terhadap ramalan pertumbuhannya,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *