Categories: Sukan

Halep yang cedera, Wawrinka menambah senarai pengeluaran dari Tokyo Games | PressCliff


Simona Halep dan Stan Wawrinka bergabung dengan juara Grand Slam sebanyak 23 kali, Serena Williams, pemenang utama 20 kali, Rafa Nadal dan juara Terbuka AS, Dominic Thiem, antara lain dalam ketinggalan Olimpik. – Gambar AFP

LONDON, 29 Jun – Pemain nombor tiga dunia Simona Halep dan pemenang Grand Slam tiga kali, Stan Wawrinka dari Switzerland telah menjadi pemain tenis nama besar terbaru yang menarik diri dari Olimpik Tokyo kerana masalah kecederaan.

Walaupun Halep mengatakan bahawa dia tidak akan pulih dari cedera betis pada waktunya, Wawrinka menjalani pembedahan kaki yang akan membuat dia keluar dari temasya, yang dimulai pada 23 Julai setelah ditunda setahun kerana pandemi Covid-19.

Halep dan Wawrinka bergabung dengan juara Grand Slam sebanyak 23 kali, Serena Williams, pemenang utama 20 kali, Rafa Nadal dan juara Terbuka AS, Dominic Thiem, antara lain dalam skuad Olimpik.

“Tidak ada yang membanggakan saya daripada mewakili Romania, tetapi sayangnya pemulihan dari kecederaan betis saya memerlukan lebih banyak masa dan saya telah membuat keputusan untuk menarik diri dari Sukan Olimpik musim panas ini,” kata Halep tweet https://twitter.com/Simona_Halep/status / 1409599263894642690 pada hari Isnin.

Pada bulan Mei, pemain berusia 29 tahun itu keluar dari pertandingan tanah liat di Rom setelah mengalami kecederaan semasa perlawanan pusingan kedua menentang Angelique Kerber dan kemudian terpaksa ketinggalan dalam Terbuka Perancis dan Wimbledon.

“Selepas kekecewaan kehilangan Terbuka Perancis dan Wimbledon terpaksa ketinggalan Olimpik sangat sukar untuk dicerna, tetapi saya bertekad untuk kembali lebih kuat,” tambahnya.

Halep mengalami kekalahan pada pusingan pembukaan di Sukan Olimpik London pada tahun 2012 dan melangkau Sukan Rio 2016 kerana kebimbangan mengenai virus Zika.

Bekas pemain nombor tiga dunia Wawrinka, 36, menjalani operasi di kaki kirinya awal tahun ini dan tidak bermain dalam lawatan itu sejak kekalahan pusingan pembukaannya oleh Lloyd Harris pada Terbuka Qatar pada bulan Mac.

Dia menjalani prosedur tambahan dengan kaki yang sama untuk memperbaiki masalah kecil, yang akan membuat dia keluar dari Olimpik, kata pasukan Wawrinka dalam satu kenyataan.

Wawrinka, yang kini berada di kedudukan ke-30, memenangi pingat emas dalam beregu bersama Roger Federer di Sukan Beijing 2008.

“Pasukan doktornya sangat yakin bahawa mereka kini telah menyelesaikan masalah ini dan bahawa dia akan kembali sihat dalam masa terdekat,” tambah kenyataan itu.

“Dia sangat kecewa tidak dapat bermain dalam temasya tersebut dan mewakili Swiss di Tokyo, tetapi dia sudah berusaha keras untuk pulih dan mencapai tujuannya untuk kembali ke gelanggang secepat mungkin.” – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago