Google melancarkan notis baru untuk membantu pengguna mencari maklumat yang boleh dipercayai | PressCliff

Google melancarkan notis baru untuk membantu pengguna mencari maklumat yang boleh dipercayai |  Surat Bahasa Melayu


Google melakukan perubahan pada Cari untuk membantu pengguna menilai kebolehpercayaan maklumat. – Gambar Shutterstock melalui ETX Studio

SAN FRANCISCO, 29 Jun – Gergasi carian Amerika Google sedang mengembangkan satu ciri baru untuk memberi amaran kepada pengguna mengenai maklumat yang tidak boleh dipercayai dalam hasil cariannya. Alat baru ini dalam memerangi berita palsu akan segera tersedia di Eropah.

Google membuat sedikit perubahan pada algoritma pengindeksan cariannya dalam usaha untuk membantu memerangi maklumat dalam talian. Sebagai alat penting bagi sesiapa yang ingin meningkatkan kedudukan dan keterlihatan mereka di internet, pengoptimuman mesin pencari, atau SEO, tetap menjadi garis utama serangan ketika membuat konten diperhatikan dalam talian. Walau bagaimanapun, pengindeksan carian tidak menjamin kualiti. Dan dengan kira-kira 130 bilion halaman yang diindeks oleh mesin pencari, beberapa hasilnya pasti dapat dipercayai daripada yang lain. Kini, Google menawarkan fitur baru untuk membantu pengguna mengenal pasti hasil yang dipersoalkan, terlepas dari kedudukan mereka dalam peringkat hasil carian.

Akses ke maklumat yang relevan dan boleh dipercayai menjadi semakin penting dalam masyarakat masa kini. Bagi banyak orang, Google telah menjadi refleks pertama untuk mencari maklumat dengan cepat, sama ada mengenai topik yang muncul dalam perbualan atau untuk bekerja. Dalam pengertian ini, syarikat Amerika kini akan memberi amaran kepada pengguna internet melalui pemberitahuan apabila maklumat dalam talian kekurangan sumber yang boleh dipercayai, terutama ketika subjek baru atau berkembang dengan cepat.

Ciri baru tidak akan memberitahu pengguna sama ada maklumat itu boleh dipercayai atau tidak, tetapi akan menyarankan agar pengguna mencuba mencari lagi kemudian untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik berbuka atau pantas. Untuk menawarkan ciri ini, Google telah membuat sistem baru untuk mengesan subjek yang berkembang dengan cepat dan tidak mempunyai sumber yang cukup kuat.

Google berharap dapat mewujudkan persekitaran yang lebih dipercayai untuk penggunanya, yang membolehkan mereka menilai sendiri maklumat yang mereka dapati dalam talian. Buat masa ini, perkhidmatan ini hanya tersedia dalam bahasa Inggeris untuk carian di Amerika Syarikat. Ia akan segera dilancarkan ke Eropah dan fungsinya juga dapat diperluas. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *