Gimnastik kebangsaan, Ieremia Loo akan membuat penampilan Olimpik di Tokyo bulan depan | PressCliff

Gimnastik kebangsaan, Ieremia Loo akan membuat penampilan Olimpik di Tokyo bulan depan |  Surat Bahasa Melayu


Olimpik Tokyo dijadualkan berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Ahli gimnastik artistik lelaki, Jeremiah Loo Phay Xing telah melayakkan diri ke Olimpik Tokyo bulan depan, yang juga akan menjadi debutnya di acara sukan berprestij itu.

Pemuda Pulau Pinang yang berusia 23 tahun mengatakan bahawa dia tidak percaya ketika menerima berita gembira itu, mengetahui bahawa dia akhirnya akan tampil di permainan berprestij yang dia impikan sejak menjadi pesenam.

“Saya sangat berterima kasih dan berterima kasih kepada banyak orang yang membuat ini berlaku sepanjang perjalanan saya membantu saya sampai ke saat ini, itu tidak mungkin berlaku tanpa anda semua,” katanya dalam klip video kepada Bernama.

Sementara itu, setiausaha kehormat Persekutuan Gimnastik Malaysia (MGF) Afrita Ariany Nasril dalam satu kenyataan lewat malam mengesahkan slot acara menyeluruh lelaki untuk Jeremiah.

Afrita Ariany mengatakan kejayaan Jeremiah dalam lolos ke Tokyo adalah berdasarkan hasil penyertaannya dalam Kejuaraan Gimnastik Artistik Dunia 2019 di Stuttgart, Jerman.

Dengan kemasukannya, Malaysia mempunyai 24 atlet dalam lapan sukan termasuk ratu gimnastik kebangsaan Farah Ann Abdul Hadi yang akan bertanding di Tokyo, sementara beberapa lagi atlet kebangsaan sedang menunggu kelayakan.

Jeremiah juga akan menjadi pesenam lelaki kedua di Malaysia yang tampil di Olimpik berikutan sejarah yang diciptakan oleh Ng Shu Wai ketika dia layak ke Olimpik Athens 2004 di Yunani.

Pada Sukan Asia 2018 di Indonesia, Jeremiah menduduki tempat ke-14 dalam acara menyeluruh lelaki dan berada di tempat keenam dalam acara kuda pommel lelaki di Sukan SEA Filipina 2019 sebelum wabak Covid-19 melanda yang menyaksikan dia fokus pada proses pemulihan kecederaan bahu 2020.

Olimpik Tokyo dijadualkan diadakan dari 23 Julai hingga 8 Ogos. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *