Gabungan Kesihatan Malaysia menggesa kerajaan untuk mengatasi masalah doktor muda yang merancang mogok | PressCliff

Gabungan Kesihatan Malaysia menggesa kerajaan untuk mengatasi masalah doktor muda yang merancang mogok |  Surat Bahasa Melayu


MHC mengatakan ancaman profesional kesihatan junior untuk melakukan mogok adalah tanda ketidakpuasan mereka dan menunjukkan kegagalan pemerintah untuk melindungi kebajikan mereka dengan secukupnya. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Kehendak politik diperlukan dari mereka yang berada dalam kerajaan untuk mengatasi ketidaksamaan yang dihadapi oleh doktor muda yang disewa dengan kontrak yang memaksa mereka melakukan mogok, kata Gabungan Kesihatan Malaysia (MHC) hari ini.

MHC meminta pemerintah untuk memberikan penyelesaian yang berkekalan dan syarat-syarat pekerjaan yang tidak berat sebelah kepada para doktor junior dan profesional kesihatan yang berkontrak, mengatakan bahawa masalah yang dihadapi ini memerlukan usaha bersama oleh Kementerian Kesihatan (KKM), Jabatan Perkhidmatan Awam, dan bahkan perdana menteri dan Kabinet untuk mencapai penyelesaian.

MHC mengatakan ancaman profesional kesihatan junior untuk melakukan mogok adalah tanda ketidakpuasan mereka dan menunjukkan kegagalan pemerintah untuk melindungi kebajikan mereka dengan secukupnya.

Ia meminta perbaikan sistem pekerjaan kontrak perkhidmatan awam.

“Lima tahun sistem kontrak menyebabkan ketidakpuasan, pemecatan dari perkhidmatan awam dan Malaysia, dan tenaga kerja kesihatan yang habis. Selain itu, jika KKM memang satu-satunya kementerian yang mempunyai jawatan kontrak untuk penjawat awam gred profesional, ini adalah anomali yang tidak adil.

“Sistem kontrak mesti diperbaiki secara drastik dengan penyelesaian yang tahan lama dan adil, untuk mengenali semua doktor dan profesional kesihatan untuk perkhidmatan mereka. Tanpa kemahuan politik untuk menyelesaikan masalah ini, kesihatan Rakyat jangka panjang akan menderita, ”kata MHC dalam satu kenyataan.

Gabungan itu kemudian meminta pemerintah untuk memastikan bahawa syarat yang ditetapkan bagi mereka yang ingin diserap sebagai doktor tetap tidak boleh membeza-bezakan dan berdasarkan meritokrasi sambil tetap telus dengan kriteria pemilihan mereka.

Mereka juga meminta kepemimpinan yang lebih meyakinkan dari pemerintah dan perlakuan yang lebih belas kasihan terhadap para profesional yang dikontrak, dengan menegaskan bahwa sistem yang ada sekarang mempunyai para doktor yang diperlakukan sebagai “aset yang dapat dibelanjakan”.

“Pemerintah harus menunjukkan kepemimpinan yang penuh belas kasihan dan bijaksana, dan bukannya mengeluarkan kenyataan akhbar yang tidak sensitif.

“Profesional kesihatan muda telah melayani Malaysia selama wabak ini, dan kami berhutang budi kepada mereka yang harus dibayar melalui syarat perkhidmatan yang lebih baik.

“Mereka harus diizinkan untuk membuat suara dan keprihatinan mereka didengar, dan saluran yang bermakna untuk pertunangan berkala harus ada tanpa ancaman akibat,” kata MHC.

Ini kerana gerakan #HartalDoktorKontrak yang dimulakan untuk menghilangkan rasa tidak puas hati di kalangan doktor junior dan profesional kesihatan mula mendapat tarikan dengan doktor yang sejajar mengancam akan mogok pada akhir bulan depan.

Mogok yang dirancang oleh profesional junior ini adalah untuk menentang apa yang mereka katakan sebagai syarat pekerjaan yang tidak adil bagi mereka yang diupah dengan kontrak dengan sedikit atau tidak ada prospek bagi mereka untuk memajukan kepakaran mereka jika tidak diserap ke dalam perkhidmatan awam.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *