Bon zon Euro stabil menjelang data inflasi Jerman | PressCliff

Bon zon Euro stabil menjelang data inflasi Jerman |  Surat Bahasa Melayu


Pelabur terus mengawasi angka inflasi dan apa yang mereka maksudkan untuk rangsangan bank pusat yang berterusan, dan harga pengguna Jerman secara konsisten melebihi sasaran ECB di bawah 2 persen. Jajak pendapat Reuters menunjukkan angka untuk bulan Juni, yang dijadwalkan pada 1200 GMT, tidak akan berbeza, pada 2,3 persen. – Gambar Reuters

LONDON, 29 Jun – Hasil bon kerajaan zon Euro stabil berhampiran paras tertinggi baru-baru ini hari ini menjelang pengeluaran data harga pengguna Jerman, dengan tinjauan menunjukkan bahawa inflasi di ekonomi terbesar di Eropah akan melampaui sasaran Bank Pusat Eropah untuk blok tersebut.

Pelabur terus mengawasi angka inflasi dan apa yang mereka maksudkan untuk rangsangan bank pusat yang berterusan, dan harga pengguna Jerman secara konsisten melebihi sasaran ECB di bawah 2 persen. Jajak pendapat Reuters menunjukkan angka untuk bulan Juni, yang dijadwalkan pada 1200 GMT, tidak akan berbeza, pada 2,3 persen.

Pelbagai negara Jerman yang lain akan melaporkan angka inflasi mereka sendiri sepanjang hari, dan negara yang paling ramai penduduknya, North Rhine Westphalia (NRW), telah mencatatkan inflasi 2.5 peratus pada bulan Jun berbanding tahun sebelumnya.

“Ahli ekonomi kami mengharapkan pembukaan semula (ekonomi) untuk terus menekan harga perkhidmatan yang lebih tinggi dan membuat harga barang lebih rentan terhadap kenaikan harga input,” kata penganalisis ING dalam catatannya.

Hasil bon kerajaan zon Euro sedikit lebih tinggi setelah data NRW keluar awal hari ini, tetapi kembali stabil untuk bergerak, melambung dekat paras tertinggi baru-baru ini.

Hasil bon 10 tahun Jerman, misalnya, tidak berubah pada -0.187 peratus; dalam jangka masa tertinggi satu bulan baru-baru ini -0,146 peratus, namun tidak cukup dekat untuk menjamin kebimbangan.

Hasil bon 10-tahun Perancis, yang turun tajam setelah ahli politik sayap kanan Marine Le Pen bernasib buruk dalam pemilihan wilayah pada hujung minggu, juga stabil pada 0.159 peratus.

Alasan untuk suasana tenang adalah bahawa pembuat dasar zon euro telah berusaha untuk menunjukkan bahawa mereka tidak akan bertindak segera terhadap lonjakan inflasi yang mereka lihat sebagai sementara atau dipimpin oleh harga minyak, kata para penganalisis.

“Kepastian ECB bermaksud bahawa ada sedikit yang boleh mengganggu harga sehingga sekurang-kurangnya September ketika penggubal dasar sekali lagi memutuskan laju pembelian aset,” kata penganalisis ING.

Namun, hasil 10 tahun Jerman telah meningkat hampir 40 mata asas tahun ini sejauh ini, menunjukkan bahawa setiap angka inflasi menunjuk ke arah pemulihan yang lebih besar dan akhirnya mendapat kembali rangsangan.

Kemudian hari ini, Kesatuan Eropah dijangka melancarkan dan menilai penerbitan keduanya di bawah program Next Generation EU (NGEU). Ia merancang untuk menjual bon 5 tahun dan 30 tahun, dengan pelabur menjangkakan ia akan meningkat antara € 15 hingga € 20 bilion. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *