Berani dan tegas dalam membuka semula Sabah, Ahli Parlimen Warisan memberitahu kerajaan negeri setelah teguran Putrajaya | PressCliff

Berani dan tegas dalam membuka semula Sabah, Ahli Parlimen Warisan memberitahu kerajaan negeri setelah teguran Putrajaya |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Mohd Azis Jamman berkata, ketua menteri lebih baik membuat keputusan untuk kepentingan Sabah. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KOTA KINABALU, 29 Jun – Anggota parlimen pembangkang, Datuk Azis Jamman hari ini mengemukakan pembelaan kepada ketua menteri Sabah dan mendesak Datuk Seri Hajiji Noor untuk tetap tegas untuk membuka kembali sektor ekonomi Sabah semasa wabak Covid-19.

Ahli Parlimen Sepanggar mengatakan ketua menteri berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memutuskan kepentingan Sabah, setelah seorang menteri persekutuan mengatakan bahawa kerajaan negeri mesti mengikuti prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Nasional (NSC), secara tidak langsung membalikkan keputusan sebelumnya Hajiji untuk melonggarkan sekatan pada beberapa sektor ekonomi dan sosial yang sepatutnya bermula hari ini.

“Ketua menteri dibuat untuk tidak berkuasa di negerinya sendiri, mungkin dia terkejut ketika dia membuat perintah yang tidak berlaku,” kata Azis dalam satu kenyataan.

Bekas timbalan menteri dalam negeri itu mengatakan keadaan dan keadaan Covid-19 di negara ini sangat berbeza, bukan hanya antara negeri tetapi antara daerah dalam sebuah negeri.

“Kerajaan persekutuan harus membuat dasar yang mempertimbangkan keadaan semasa di setiap negeri – Sabah yang hari ini hanya mencatatkan 178 kes Covid-19 harus dibenarkan untuk membuka ekonominya sehingga orang tidak perlu terus menderita di bawah beban penguncian ini.

“Saya bersimpati dengan ketua menteri. Inilah sebabnya mengapa Dewan Rakyat dan DUN perlu bersidang semula – jadi kita boleh membincangkan perkara-perkara yang berkaitan. Keadaan di Sabah berbeza dengan Selangor. Begitu juga, keadaan di Sepanggar tidak sama dengan keadaan di Kinabatangan. Kami memerlukan dasar yang berfungsi untuk setiap bidang, ”tambah Azis.

Dia menunjukkan bahawa Perlis mencatatkan sifar kes hari ini dan membandingkannya dengan 21 kes Terengganu.

Dia menekankan bahawa Sabah hanya mempunyai 178 sementara Selangor terus mencatat ribuan jangkitan baru setiap hari.

“Di mana pertimbangannya? Adakah ‘lockdown total’ ini benar-benar untuk mengelakkan Covid-19? Atau ada agenda lain? ” dia tanya.

Azis yang juga ketua pemuda Warisan mengatakan bahawa tumpuan harus diberikan kepada imunisasi.

Katanya, dia sedih melihat vaksinasi bergerak ke kawasan luar bandar di semenanjung bermula sementara program yang sama di Sabah terpaksa dihentikan buat sementara waktu kerana kekurangan vaksin.

“Jangan perlakukan orang Sabah seperti anak tiri,” katanya.

Semalam, Hajiji mengumumkan bahawa makan malam di restoran di Sabah akan dibenarkan lagi mulai hari ini di bawah Fasa Satu rancangan pemulihan negeri itu.

Dia juga mengatakan bahawa kedai gunting rambut, gerai di tepi jalan untuk sayur-sayuran, ikan dan buah-buahan dibenarkan dibuka untuk perniagaan. Begitu juga dengan pengeluar getah, simen dan cat, perabot dan kerja kayu.

Dia menambah bahawa aktiviti sukan dan rekreasi tanpa kontak seperti bermain golf, memancing dan berbasikal juga akan dibenarkan, bertentangan dengan peraturan NSC untuk negara ini.

Namun, pemerintah negeri tidak melepaskan SOP baru untuk pembukaan kembali sektor-sektor ini, sehingga menimbulkan kekeliruan di seluruh negara pagi ini.

Beberapa kedai kopi yang dibuka untuk makan malam membuang meja dan kerusi mereka setelah melakukan rondaan pegawai Kesihatan memberitahu mereka tidak dibenarkan melakukannya walaupun ada pengumuman.

Menteri Persekutuan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kemudiannya mengatakan bahawa semua negeri telah diminta untuk mengikuti SOP nasional dan tidak membuat peraturan mereka sendiri.

Tidak ada pernyataan dari pihak berkuasa utama termasuk jabatan ketua menteri, jurucakap Sabah mengenai COvid 19 Datuk Masidi Manjun, atau pengarah Kesihatan Datuk Dr Christina Rundi untuk menjelaskan kekeliruan itu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *