Bagaimana Mich’sology menyalurkan mangkuk (beras beras) anda dengan gabungan rasa Jepun dan Hawaii | PressCliff


Nikmati sedikit hidangan dengan Mich’sology Sushi Platter. – Gambar milik Mich’sology

SETIA ALAM, 29 Jun – Di Mich’sology, harapkan mangkuk poke berwarna-warni yang dibuat dengan beras perang dan topping berwarna pelangi seperti salmon atau tuna sashimi, jagung manis, tomato segar, edamame dan taburan yang banyak ebiko (udang roe) dan biji bijan.

Kemudian ada Sushi Platter, yang sebenarnya adalah pelbagai bahan gaya Jepun seperti tidak sedar (belut air tawar) dan chuka wakame (rumput laut berpengalaman) di atas kepingan kastard tebal tamago (Omelet gulung Jepun).

Hidangan ini secara khusus telah membantu membezakan kedai ini daripada kedai makan mangkuk poket lain, yang jarang ditemui hari ini; ia adalah pesanan yang dirancang untuk menguatkan penarikan semula jenama bagi pelanggan ketika mereka memikirkan Mich’sology.

Nama kedai itu berasal dari pemilik Michelle Lee, yang ingin konsep makanan sihat dan jenama peribadinya disampaikan dengan jelas ke pasaran sasarannya. Memantapkan kehadiran jenama di media sosial sangat penting terutama pada masa-masa awal.

Pengasas teologi Michelle Lee dan tandatangannya Fuel Bowl.
Pengasas teologi Michelle Lee dan tandatangannya Fuel Bowl.

Dia menjelaskan, “Mich’sology adalah bentuk pendek dari” Teori yang sihat oleh Michelle “. Saya percaya makanan yang semula jadi dan membawa kesejahteraan kepada semua orang, memberikan gaya hidup yang lebih sihat dan bahagia bagi mereka. “

Usahawan muda, yang berusia 26 tahun tahun ini, belajar Pemasaran Digital di University of Birmingham di UK sehingga dia sangat arif mengenai penjenamaan. Kedai mangkuknya mempunyai tenaga yang muda dan meriah; hiasan dalaman berwarna merah jambu mereka yang bersesuaian dengan keperibadian penontonnya yang bergaya.

Keusahawanan selalu menjadi panggilan Lee. Dia ingat, “Ketika saya kembali dari UK, saya enggan mencari pekerjaan kerana kebaikan dan keburukan bekerja untuk orang lain. Cita-cita saya sama sejak saya berumur 20 tahun, iaitu untuk memiliki perniagaan sendiri. “

Kejelasan mengenai matlamat hidup seseorang adalah suatu kebaikan tetapi memikirkan jenis perniagaan yang hendak dibina adalah teka-teki yang sama sekali berbeza. Lee mengakui dia meluangkan masa untuk menyelidiki pilihannya.

Pelbagai bahan dan topping untuk mangkuk nasi.
Pelbagai bahan dan topping untuk mangkuk nasi.

“Ketika itu saya adalah pengajar BodyPump dan saya fikir saya harus memilih konsep makanan dan minuman (F&B) yang berpusat pada kesihatan,” katanya. “Saya selalu menjadi kafe hopper dan mangkuk poke telah menjadi salah satu makanan kegemaran saya ketika saya berada di UK, jadi saya memutuskan untuk perniagaan kafe poke mangkuk.”

Mich’sology memaparkan banyak ramuan makanan laut Jepun dalam menu mereka. Selain salmon dan tash sashimi yang popular, Lee juga mengimport uni (landak laut) dan ikura (salmon roe).

Dia menjelaskan, “Salmon adalah bahan utama yang tidak boleh anda lewatkan dalam mangkuk poke! Kami memastikan semua salmon kami diimport baru dari Norway dan ia adalah salmon sashimi. Salmon kelas sashimi benar-benar mempunyai perbezaan besar dari salmon gred beku. “

Bahan-bahan lain ditambahkan ke menu kerana permintaan pelanggan. Lee berkongsi, “Kami perlahan-lahan membawa masuk unagi, uni dan ikura dari Jepun. Tetapi kami berbeza kerana Mich’sology menyajikan semua ramuan tanpa perapian kerana kami mahu pelanggan menikmati kesegaran ramuan yang kami import. “

Mangkuk Nasi Telur Onsen dengan Salmon Salai (kiri) dan Hi Unagi!  (betul).
Mangkuk Nasi Telur Onsen dengan Salmon Salai (kiri) dan Hi Unagi! (betul).

Namun, untuk memulakan, mempunyai keluk pembelajaran yang tersendiri. Lee ingat, “Saya bermula dengan pengetahuan F&B yang sifar. Ini adalah masa yang sukar bagi saya: Saya meninjau, mencari nasihat dan mengupah pekerja dengan perlahan, dan bekerjasama dengan mereka untuk membina jenama dan komuniti. “

Kedai Mich’sology pertama dibuka di Makmal Ardence Setia Alam pada awal tahun 2018. Lee berkongsi, “Ketika saya melihat konsep mereka yang mengolok-olok mempunyai bekas sebagai pop timbul, ia menarik perhatian saya dan datang tepat pada masanya ketika saya sedang berjuang untuk mencari kawasan yang baik untuk kedai saya. “

Menyedari bahawa Setia Alam cukup jauh untuk pelanggan yang berpusat di pusat bandar, Lee memutuskan untuk membuka cawangan kedua yang lebih dekat dengan bandar. Sambutan pelanggan cukup memberangsangkan sehingga hanya memerlukannya enam bulan setelah membuka kedai pertamanya untuk melancarkan Mich’sology Damansara Uptown di PJ.

Mungkin itu adalah kes memukul semasa seterika panas. Dan tidak ada yang lebih panas daripada Fuel Bowl Mich’sology, yang sejak dilancarkan tiga tahun lalu telah menjadi mangkuk nasi khas mereka.

Nasi nasi vegetarian di acara komuniti Sentul pada tahun 2019.
Nasi nasi vegetarian di acara komuniti Sentul pada tahun 2019.

Lee mungkin peminat Fuel Bowl yang paling besar, memandangkan ini adalah ciptaan mangkuk nasi sulung pertamanya – “Saya sendiri memilihnya dengan ‘Mich’sology Sauce’ khas kami! – yang terdiri daripada beras perang, kiub sashimi salmon, batang ketam, tamago, jagung manis, tomato, bawang merah goreng, keju Parmesan, ebiko dan rumput laut.

Dia menambah, “Cara memakannya adalah dengan mencampurkan semuanya dan menggali. Ini memberi anda rasa mangkuk poke yang sebenar, dan getaran Jepun Fusion dan Hawaii!”

Kegemaran pelanggan lain termasuk Onsen Egg Rice Bowl dengan Salmon Salai dan Hi Unagi! (yang menampilkan beras putih daripada beras perang standard Mich’sology, dan memasangkan lezat tidak sedar fillet dengan edamame dan tamago).

Nikmati 'ebiko' (udang roe) di sushi anda (kiri).  Tamago Tebal Roti (kanan).
Nikmati ‘ebiko’ (udang roe) di sushi anda (kiri). Tamago Tebal Roti (kanan).

Terdapat mangkuk padi yang mesra vegetarian, seperti apa yang ditawarkan oleh Mich’sology di acara komuniti Sentul pada tahun 2019: biji wijen hitam yang menjadi perhatian utama dengan biji chia; mangga dipasangkan dengan keju dan bawang merah goreng.

Seperti banyak perniagaan F&B, Mich’sology terpaksa berebut semasa penutupan. Lee berkata, “Penutupan ini memberi kesan besar kerana kami melihat bahawa pelanggan mempunyai lebih banyak masa untuk memasak di rumah. Oleh itu, pengambilan dan penghantaran tidak begitu sibuk setiap hari. “

Untuk mengatasi penurunan penjualan ini, Mich’sology memulakan Mich’sology Groceries semasa penutupan pertama tahun lalu. Lee menjelaskan, “Kami menjual bahan-bahan segar dan tempatan yang diimport, dan mengirimkan ke pintu pelanggan segera setelah mereka membuat pesanan.”

Oleh itu, orang-orang tetap Mich’sology yang tidak dapat menjamu selera di kedai mereka boleh menikmati ebiko pada gulungan sushi buatan sendiri atau cuba menyusun Tamago Thick Toast gaya Jepun dengan memesan telur dadar yang digulung.

Makan malam yang sihat di rumah, dengan pinggan mangkuk atau bungkus nasi.
Makan malam yang sihat di rumah, dengan pinggan mangkuk atau bungkus nasi.

Ini adalah masa-masa sukar dan sangat penting untuk tetap selamat dan sihat, yang bermaksud tinggal di rumah sebanyak yang kita boleh. Walaupun begitu, kita masih boleh menikmati makanan yang sihat di rumah, dengan membawa atau mengambil mangkuk nasi.

Jadi apa yang mendorong mangkuk anda? Kepingan itu tidak sedar pasti kelihatan baik untuk saya …

Teologi Mich

Makmal Ardence Mich’sology: LAB 13-A, Makmal Ardence, Persiaran Setia Alam, Shah Alam

Uptown Mich’sology: No. 16, Jalan SS 21/35, Damansara Utama, PJ

Tel: 016-660 6573

FB: facebook.com/michsology/

IG: instagram.com/michsology/

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *