Ancom mengatakan dewan Nylex telah menerima tawaran pembelian RM179.3 juta | PressCliff

Ancom mengatakan dewan Nylex telah menerima tawaran pembelian RM179.3 juta |  Surat Bahasa Melayu


Pada bulan April, dilaporkan bahawa pertimbangan bersih untuk cadangan pengambilalihan oleh Ancom bernilai sekitar RM96.7 juta untuk baki 49.7 peratus saham yang belum dimilikinya. – Gambar milik Ancom

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Pengilang bahan kimia pertanian dan perindustrian Ancom Berhad hari ini mengumumkan penerimaan cadangannya sebanyak RM179.3 juta untuk membeli Nylex (Malaysia) Berhad sepenuhnya oleh lembaga pengarah kedua.

Ketua Eksekutif Kumpulan Lee Cheun Wei mengatakan pemerolehan itu akan menempatkan Ancom, yang sudah memiliki 50.3 peratus Nylex, sebagai salah satu pemain kimia pertanian dan industri yang paling bersepadu di rantau ini.

“Kami gembira kerana Dewan Nylex telah menerima tawaran kami. Sekarang, langkah seterusnya adalah mendapatkan persetujuan pemegang saham syarikat tersenarai masing-masing pada mesyuarat agung luar biasa yang akan diadakan.

“Kami menganggap ini sebagai latihan win-win, kerana pemegang saham Nylex akan menerima sebahagian wang tunai dan juga sebahagian saham Ancom melalui pengurangan modal dan pembayaran balik setelah selesainya Cadangan Pengambilalihan, sehingga memungkinkan mereka untuk terus berpartisipasi dalam pertumbuhan kumpulan yang diperbesar, “Kata Lee dalam satu kenyataan hari ini.

Ancom juga menjelaskan bahawa cadangan pemerolehan itu akan diselesaikan pada suku keempat tahun ini, tanpa sebarang halangan yang tidak dijangka.

Seperti yang dijelaskan dalam proposal, Ancom mengatakan bahawa setelah pengambilalihan tersebut, Nylex akan diklasifikasikan sebagai syarikat tunai tanpa perniagaan teras dan mesti mengemukakan cadangan kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk mendapatkan perniagaan teras baru dalam masa 12 bulan.

“Untuk meringkas, pengambilalihan yang dicadangkan akan mengakibatkan Ancom menjadi salah satu pemain kimia agri-kimia dan industri yang paling bersepadu di rantau ini, mewujudkan kumpulan kimia yang jauh lebih besar dan kuat dengan minat yang merangkumi perniagaan kimia pertanian dan industri di Malaysia sebagai serta pasaran dunia, ”tambah Lee.

Selain Nylex, Ancom juga merupakan syarikat induk Ancom Logistics Bhd (ALB) dengan kepentingan 45.06 persen; kumpulan itu menjalani latihan penyusunan semula syarikat yang bertujuan meningkatkan kecekapan sejak tiga tahun terakhir.

Pada bulan April, dilaporkan bahawa pertimbangan bersih untuk cadangan pengambilalihan oleh Ancom bernilai sekitar RM96.7 juta untuk baki 49.7 peratus saham yang belum dimilikinya.

Ancom mengatakan bahawa pertimbangan pembelian bersih akan dipenuhi melalui pembayaran tunai RM50 juta, dan baki RM46.7 juta dipenuhi melalui penerbitan 31.1 juta saham baru pada harga RM1.50 sesaham.

Juga dilaporkan bahawa setelah pengambilalihan itu, Nylex akan menyimpan wang tunai RM15 juta dalam syarikat dengan baki RM81.7 juta yang diedarkan kepada pemegang saham Nylex selain Ancom melalui pengurangan modal dan pembayaran balik agihan tunai RM35 juta dan RM46.7 juta dalam saham.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *