Ahli: Pengeluaran KWSP, moratorium pinjaman di bawah Pemulih sangat membantu kumpulan M40 | PressCliff

Jumlah pesanan Hoolah melonjak 600pc dalam 12 bulan semasa beli sekarang, bayar perkhidmatan kemudian |  Surat Bahasa Melayu


Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa di bawah kemudahan i-Citra KWSP, 12.6 juta ahli KWSP akan dapat mengeluarkan wang sehingga RM5,000 dengan kadar pembayaran tetap RM1,000 sebulan selama lima bulan, tertakluk kepada baki dalam akaun masing-masing. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih) bernilai RM150 bilion dilihat sebagai kebaikan bagi banyak pihak, terutama bagi golongan berpendapatan M40.

Antara lain, pakej rangsangan ekonomi terbaru kerajaan memerlukan berlanjutannya kemudahan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan moratorium pinjaman, yang sangat bermakna bagi mereka yang mempunyai komitmen bulanan yang lebih tinggi.

Dekan Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan Universiti Utara Malaysia, Profesor Dr Russayani Ismail berkata, walaupun ia akan memberi kesan kepada simpanan ahli KWSP dalam jangka masa panjang, pada masa ini, kehidupan rakyat adalah yang paling penting.

“I-Citra dan moratorium pinjaman automatik pasti akan sangat membantu, terutama bagi kumpulan pendapatan M40 yang biasanya tidak mendapat bantuan, tidak seperti kumpulan B40.

“Oleh kerana moratorium tidak lagi menjadi sasaran dan siapa pun dapat melamarnya, moratorium enam bulan akan sangat penting, terutama bagi pengusaha mikro dan kecil yang mungkin memiliki komitmen kewangan yang lebih,” katanya kepada Bernama.

Ketua ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata, pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyddin Yassin jelas menunjukkan bahawa kerajaan bersedia berusaha lebih jauh dalam memberikan bantuan kewangan kepada semua rakyat Malaysia.

“Semua instansi pemerintah terkait telah diikat untuk memberikan bantuan, jadi sekarang ini adalah pertanyaan tentang seberapa cepat negara itu akan beralih ke fasa berikutnya sehubungan dengan Rencana Pemulihan Nasional.

“Ini sangat kritikal kerana ia akan menentukan lintasan pembukaan semula ekonomi,” katanya.

Sementara itu, dalam sebuah pernyataan, Bank Pembangunan Malaysia Bhd percaya bahwa langkah-langkah yang diperkenalkan di bawah Pemulih dapat dilaksanakan dengan cepat untuk memberikan bantuan ekonomi.

“Pembukaan semula sektor ekonomi tidak penting yang lebih cepat – disokong oleh rancangan pemerintah untuk meningkatkan peruntukan anggaran untuk pembelian vaksin dengan lebih banyak pusat vaksinasi dan pelbagai mod program inokulasi – akan mempercepat kegiatan ekonomi domestik,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa di bawah kemudahan i-Citra KWSP, 12.6 juta ahli KWSP akan dapat mengeluarkan wang sehingga RM5,000 dengan kadar pembayaran tetap RM1,000 sebulan selama lima bulan, tertakluk kepada baki dalam akaun masing-masing.

KWSP mengatakan ahli boleh mula memohon kemudahan itu melalui portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021, dengan pembayaran pertama dijangka dikreditkan dalam akaun bank mereka pada Ogos 2021.

Sementara itu, individu dan pengusaha mikro boleh memohon moratorium pinjaman enam bulan bermula 7 Julai 2021. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *