Ahli Parlimen Batu Pahat di bawah siasatan polis atas tuduhan melanggar SOP dengan pesta durian (VIDEO) | PressCliff

Ahli Parlimen Batu Pahat di bawah siasatan polis atas tuduhan melanggar SOP dengan pesta durian (VIDEO) |  Surat Bahasa Melayu


Screengrab dari pesta durian yang dikatakan dihadiri oleh Ahli Parlimen Batu Pahat, Datuk Mohd Rashid Hasnon semasa lokap di Johor baru-baru ini. – Screengrab melalui Facebook

JOHOR BARU, 29 Jun – Polis sedang menyiasat dakwaan bahawa Ahli Parlimen Batu Pahat, Datuk Mohd Rashid Hasnon menghadiri kenduri durian semasa lokap, yang akan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Gambar dan video berdurasi 14 saat durian di kebun yang menunjukkan Rashid di antara sekumpulan besar orang yang makan buah berduri telah banyak dikongsi di media sosial sejak semalam. Dusun itu dikatakan berada di Batu Pahat.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata siasatan telah dimulakan berikutan laporan yang dibuat berdasarkan video tersebut.

“Penyelidikan sedang dilakukan di bawah Peraturan 18 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit 2021,” katanya dalam sebuah pernyataan.

Ismail berkata polis akan memanggil Rashid dan yang lain dalam video untuk membantu siasatan.

Dia juga meminta masyarakat untuk tidak membuat spekulasi yang dapat mengganggu penyelidikan polis.

Portal berita Malaysiakini sebelumnya hari ini melaporkan Rashid, yang juga timbalan speaker Dewan Rakyat, menyangkal dakwaan bahawa dia melanggar SOP lockdown.

Menurut laporan itu, Rashid mengatakan pesta durian dalam video itu berlaku tahun lalu, sebelum perintah kawalan pergerakan (MCO) dikenakan.

Di bawah peraturan MCO semasa, tidak ada yang dibenarkan berkumpul secara sosial. Pihak berkuasa juga telah berulang kali menasihati orang untuk menahan diri dari segala bentuk pertemuan sosial dan hanya pergi membeli barang dan perkhidmatan penting, untuk bekerja atau untuk keadaan darurat.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *