Tengku Razaleigh mendakwa tahap kebankrapan meningkat kerana pandemi Covid-19 | PressCliff

Tengku Razaleigh mendakwa tahap kebankrapan meningkat kerana pandemi Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah bercakap semasa sidang media di Yayasan Al Bukhary, Kuala Lumpur 14 Disember 2020. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Bekas menteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah hari ini mendesak pemerintah untuk memandang serius kesan sosio-ekonomi wabak Covid-19.

Ahli Parlimen Gua Musang itu mendakwa telah terjadi peningkatan eksponensial dalam jumlah pemilik perniagaan kecil yang telah menyatakan kebangkrutan, dan mengaitkan penyebabnya kepada keadaan ekonomi yang merosot.

“Saya baru-baru ini menerima berita bahawa kes kebankrapan meningkat dari ratusan menjadi 100,000.

“Pada masa yang sama, lebih daripada dua juta generasi muda kita berjuang untuk mendapatkan pekerjaan,” katanya semasa siaran Facebook Live.

Anggota parlimen Umno itu mendakwa isu-isu ini berpunca dari apa yang dilihatnya sebagai langkah berhenti-henti ketika pemerintah tidak dapat mencapai sasarannya dalam membendung jangkitan Covid-19.

Dia seterusnya mendakwa bahawa insiden bunuh diri di Malaysia telah meningkat pada era Covid-19.

“Kesihatan mental rakyat terjejas dan ada yang berputus asa, kehilangan harapan sehingga mereka memilih untuk mengambil nyawa mereka.

“Jumlah kes juga meningkat menjadi ratusan berbanding nombor dua digit sebelumnya.

“Yang membimbangkan adalah kita tidak pernah menyangka bahawa umat Islam di negara ini akan membunuh diri tetapi jika ia berlaku, kemungkinan mereka tidak berakal,” katanya.

Dia tidak mendedahkan sumber maklumatnya.

Tengku Razaleigh mendesak pemerintah untuk mengambil langkah serius untuk menghentikan kes-kes tersebut daripada terus meningkat.

“Saya harap bagi mereka yang menonton ini, mereka akan menandatangani petisyen untuk menyokong Agong yang meminta agar Parlimen bersidang semula dan tidak menunggu sehingga 1 Ogos,” katanya.

Dia menambahkan bahawa jika pemerintah mengundurkan waktu untuk mengumumkan pembukaan semula Parlimen, itu akan memberi kesan bahawa ia menggunakan Darurat untuk tidak memperlambat penyebaran Covid-19 tetapi untuk “menyekat” “hal-hal” tertentu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *