Tajuddin mengesahkan pemilihan Umno ditangguhkan hingga 2023, Zahid akan kekal sebagai presiden sehingga | PressCliff

Tajuddin mengesahkan pemilihan Umno ditangguhkan hingga 2023, Zahid akan kekal sebagai presiden sehingga |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dipilih sebagai presiden Umno pada bulan Jun 2018 untuk jangka masa tiga tahun hingga Jun 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Umno secara rasmi memutuskan untuk menangguhkan pilihan raya dalamannya hingga 2023 dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akan kekal sebagai presiden parti sehingga masa itu, kata anggota majlis tertinggi Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Menurut harian Melayu Sinar Harian, Tajuddin mengatakan semua kecuali dua anggota dewan tertinggi Umno bersetuju untuk menangguhkan pemilihan parti melalui “resolusi pekeliling”.

“Penangguhan pemilihan disetujui ketika majoriti anggota MKT (majlis tertinggi Umno) menandatangani ‘resolusi pekeliling’ yang dibuat dalam talian.

“Hanya dua anggota MKT yang tidak menandatanganinya,” katanya seperti dikutip Sinar Harian.

Harian Melayu melaporkan bahawa Tajuddin, yang juga ketua pemilihan parti itu, mengatakan keputusan itu selaras dengan perlembagaan Umno, yang membolehkan pemilihan ditangguhkan maksimum 18 bulan setelah berakhirnya tempoh kepemimpinan semasa.

Dia juga mengatakan bahawa keputusan itu harus dibuat sebelum penggal kepemimpinan semasa berakhir pada 30 Jun.

Tajuddin mengatakan bahawa ketika Umno sedang fokus untuk membantu mereka yang terkena wabak Covid-19, parti itu memutuskan untuk mengetepikan isu politik sementara untuk melaksanakan tanggungjawabnya untuk membantu rakyat.

“Saya juga selalu mengingatkan rakan-rakan saya di MKT dan ketua bahagian agar selalu mengutamakan orang dalam apa sahaja tindakan yang mereka lakukan.

“Seperti saya, walaupun saya adalah pengarah pemilihan Umno, fokusnya adalah untuk menolong orang semasa mengendalikan persiapan untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15),” katanya.

Namun, Tajuddin mengatakan bahawa sementara penangguhan itu berlangsung selama 18 bulan, pilihan raya dapat diadakan lebih cepat jika keadaannya berkembang.

Ahmad Zahid dipilih sebagai presiden Umno pada bulan Jun 2018 untuk jangka masa tiga tahun hingga Jun 2021.

Dia memperoleh 93 undi bahagian mengalahkan empat calon lain termasuk veteran Umno Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah dan Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *