Categories: NewsPerniagaan

Sterling meningkat apabila pemerintah UK mengatakan bahawa ia akan mencabut sekatan Covid-19 | PressCliff


Wang kertas British Pound Sterling dilihat di ibu pejabat syarikat Money Service Austria di Vienna, Austria, 16 November 2017. – Gambar Reuters

LONDON, 28 Jun – Sterling naik lebih tinggi hari ini setelah menteri kesihatan Britain yang baru, Sajid Javid, dan Perdana Menteri Boris Johnson mengatakan mereka mahu semua sekatan Covid-19 dicabut secepat mungkin.

Johnson hari ini mengatakan bahawa Britain sudah tentu dapat mencabut sekatan Covid-19 yang tersisa pada 19 Julai.

Sterling adalah salah satu mata wang G-10 yang berprestasi terburuk minggu lalu setelah Bank of England mengekalkan ukuran program rangsangannya yang tidak berubah dan mengatakan inflasi akan melampaui 3 persen, tetapi kenaikan lebih tinggi daripada sasaran 2 persennya hanya akan Sementara.

Hari ini, paun naik 0.2 peratus pada AS $ 1.3892 berbanding dolar pada 1502 GMT, setelah naik ke AS $ 1.3938 (RM5.78) dalam perdagangan pagi, tetapi ia masih berada di landasan untuk bulan terburuk berbanding dolar AS sejak September.

Berbanding euro, sterling meningkat 0.1 peratus kepada 85.88 pence, tetapi bersaing untuk suku terburuk berbanding mata wang biasa dalam satu tahun.

Javid dijadualkan untuk mengemas kini penggubal undang-undang pada hari Isnin mengenai sama ada sekatan harus dikeluarkan seperti yang dinyatakan.

Dia telah menggantikan Matt Hancock, yang mengundurkan diri pada hari Sabtu setelah mengakui melanggar panduan Covid-19 dengan perselingkuhan.

“Sebagai mantan kanselir (menteri keuangan), dia (Javid) akan lebih peka terhadap biaya yang ditanggung oleh ekonomi lockdown,” kata Jane Foley, ketua Strategi FX di Rabobank.

Kes yang disahkan setiap hari meningkat selama sebulan di Britain tetapi program vaksinasi yang cepat nampaknya telah melemahkan kaitan antara jangkitan dan kematian, dengan kematian setiap hari sekitar 20 atau lebih rendah.

Neil Jones, ketua penjualan FX di Mizuho Bank, mengaitkan kenaikan sterling terhadap turun naik musim kerana “secara historis tindakan harga” menunjukkan sterling firma hingga akhir bulan dan suku.

Bulan ini, sterling turun buat pertama kalinya sejak April di bawah US $ 1,38 berbanding dolar yang mengukuh setelah Rizab Persekutuan AS mengejutkan pasaran dengan memberi isyarat bahawa ia akan menaikkan kadar faedah dan menamatkan pembelian bon kecemasan lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Pelabur juga akan menyaksikan perselisihan antara Britain dan Kesatuan Eropah mengenai perdagangan pasca-Brexit di wilayah Britain, Ireland Utara.

Masa tenggang semasa mengetepikan cek sosej buatan Inggeris dan daging sejuk lain yang bergerak ke Ireland Utara dijadualkan berakhir pada hari Rabu. – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago