S.Korea untuk membangunkan sistem pertahanan gaya ‘Iron Dome’ untuk melawan artileri North | PressCliff

S.Korea untuk membangunkan sistem pertahanan gaya 'Iron Dome' untuk melawan artileri North |  Surat Bahasa Melayu


Sebahagian besar kawasan di sekitar Seoul, ibukota, adalah tempat tinggal sekitar separuh penduduk 52 juta. – Gambar Reuters

SEOUL, 28 Jun – Korea Selatan meluluskan rancangan hari ini untuk mengejar sistem pemintas artileri AS $ 2.6-bilion (RM10.8 bilion), mirip dengan “Iron Dome” Israel, yang dirancang untuk melindungi dari senjata api roket jarak jauh Korea Utara, kata agensi pemerolehan pertahanan.

Sebahagian besar kawasan di sekitar Seoul, ibukota, adalah rumah bagi sekitar setengah penduduk 52 juta, dan terletak dalam jarak senjata jarak jauh tetangga dan peluncur roket.

Akhir tahun lalu, rangka tindakan pertahanan pemerintah menuntut pengembangan “Iron Dome ala Korea” yang dapat mempertahankan Seoul dan kemudahan utama.

Hari ini sebuah jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Menteri Pertahanan Suh Wook meluluskan projek itu, yang diharapkan dapat disiapkan sekitar tahun 2035 dengan kos 2.89 trilion won (RM11.1 bilion), kata Pentadbiran Program Pemerolehan Pertahanan (DAPA) dalam satu kenyataan.

“Melalui projek ini, diharapkan kemampuan untuk menanggapi ancaman artileri jarak jauh musuh akan diperkuat, serta mengamankan teknologi domestik dan menciptakan pekerjaan dalam negeri,” katanya.

Kementerian Pertahanan Nasional telah mengatakan bahawa walaupun senjata yang ada seperti sistem pertahanan peluru berpandu Patriot dan THAAD dirancang untuk menargetkan peluru berpandu balistik jarak dekat Korea Utara yang semakin berkemampuan, sistem baru ini bertujuan untuk melindungi daripada artileri jarak jauh dan peluncur roket pelbagai.

Pyongyang tidak mengulas mengenai penempatan ketenteraannya, tetapi para pakar percaya kebanyakan 13.600 senapang dan peluncur roket Korea Utara berada di dekat sempadan, kira-kira 40 km dari Seoul. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *