Rakan vaksin AstraZeneca di India mencari penyelesaian perjalanan EU | PressCliff

Rakan vaksin AstraZeneca di India mencari penyelesaian perjalanan EU |  Surat Bahasa Melayu


Program pasport vaksin Kesatuan Eropah akan membolehkan orang melakukan perjalanan dengan bebas di dalam blok dari 1 Julai, selagi mereka mempunyai satu daripada empat vaksin buatan Barat. – Gambar Reuters

BENGALURU, 28 Jun – Ketua Pegawai Eksekutif Serum Institute of India, Adar Poonawalla hari ini mengatakan bahawa dia sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah perjalanan EU yang dihadapi oleh orang India yang telah diinokulasi dengan versi berlesen SII vaksin AstraZeneca Covid-19.

Program pasport vaksin Kesatuan Eropah akan membolehkan orang melakukan perjalanan dengan bebas di dalam blok dari 1 Julai, selagi mereka mempunyai satu daripada empat vaksin buatan Barat.

Walaupun ini termasuk tembakan AstraZeneca, itu tidak meluas ke Covishield, versi India yang dihasilkan oleh SII.

“Saya telah mengatasinya di peringkat tertinggi dan berharap dapat menyelesaikan masalah ini dalam waktu dekat, baik dengan pengawal selia maupun pada tahap diplomatik dengan negara-negara,” kata Poonawalla di Twitter.

Kementerian Luar Negeri India telah membangkitkan isu kekurangan pengiktirafan Covishield oleh Agensi Ubat Eropah (EMA), lapor Economic Times hari ini.

Beberapa negara, termasuk Jerman, Yunani dan Sepanyol, telah meletakkannya sebagai “Sijil Covid Digital EU” sebelum ia mulai berlaku.

Selain tembakan AstraZeneca, yang dikenal sebagai Vaxzevria di rantau ini, vaksin lain yang diiktiraf EU adalah yang dibuat oleh Moderna, Pfizer dan BioNTech, dan Johnson & Johnson.

EU dan Kementerian Luar Negeri India tidak segera menanggapi permintaan Reuters untuk memberi komen.

EMA mengatakan satu-satunya vaksin Covid-19 dari AstraZeneca yang permohonan pengesahan pemasarannya telah diserahkan dan dinilai, yang membawa kepada kebenarannya, adalah Vaxzevria.

Covishield saat ini tidak mempunyai kebenaran pemasaran di EU, walaupun mungkin menggunakan teknologi pengeluaran yang serupa dengan Vaxzevria, kata agensi itu.

“Sekiranya kami menerima permohonan kebenaran pemasaran untuk Covishield atau sekiranya ada perubahan pada laman web pembuatan untuk Vaxzevria yang disetujui, kami akan menyampaikannya,” kata EMA dalam satu kenyataan.

Laman web Suruhanjaya Eropah menyatakan bahawa vaksin yang telah mendapat kebenaran pemasaran di seluruh EU harus diterima untuk mendapatkan sijil, sementara negara anggota juga dapat memilih untuk menerima vaksin diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

India adalah pembuat vaksin terbesar di dunia, terima kasih terutamanya kepada SII, dan telah memberikan dos kepada hampir 100 negara.

Reuters melaporkan pada bulan April bahawa EU meminta 10 juta dos Covishield dari SII untuk memenuhi kekurangan, sebelum India menghentikan semua eksport di tengah lonjakan jangkitan domestik.

Tahun lalu, AstraZeneca bekerjasama dengan SII untuk membekalkan vaksin tersebut kepada Pemerintah India, serta sejumlah besar negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Covishield menyumbang sekitar 88 peratus daripada 322 juta dos setakat ini yang diberikan di India, seperti yang ditunjukkan oleh platform pendaftaran vaksinasi CoWIN di negara itu.

Banyak yang diberi vaksin dengan tembakan Covaxin dari India juga menghadapi kesulitan perjalanan, kerana masih belum disetujui oleh WHO.

Selain daripada empat vaksin yang diluluskan oleh EU, WHO telah meletakkan Covishield dan vaksin dari Sinopharm dan Sinovac dalam senarai untuk penggunaan kecemasan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *