Portugal akan mengkarantina pelancong Britain yang tidak divaksinasi selama 14 hari | PressCliff


Seorang wanita yang memakai topeng pelindung berjalan di pusat bandar Lisbon di tengah wabak penyakit koronavirus, di Lisbon, Portugal, 24 Jun 2021. - Gambar Reuters
Seorang wanita yang memakai topeng pelindung berjalan di pusat bandar Lisbon di tengah wabak penyakit koronavirus, di Lisbon, Portugal, 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

LISBON, 28 Jun – Penumpang yang tiba di Portugal dari Britain mesti dikuarantin selama 14 hari dari hari Isnin jika mereka tidak diberi vaksin sepenuhnya terhadap coronavirus, kata pemerintah Portugal dalam satu kenyataan pada hari Ahad.

Peraturan baru, yang akan tetap berlaku hingga paling lambat 11 Juli, berlaku di tengah-tengah lonjakan kes di Portugal, di mana jumlah jangkitan Covid-19 baru setiap hari kembali ke tahap Februari, ketika negara yang hanya lebih dari 10 juta masih di bawah sekatan yang ketat.

Kes positif harian juga meningkat di Britain selama sebulan.

Warganegara Britain yang tiba di Portugal melalui udara, darat atau laut mesti menunjukkan bukti bahawa mereka divaksinasi sepenuhnya atau mengasingkan diri selama 14 hari di “rumah atau di tempat yang ditunjukkan oleh pihak kesihatan,” kata pemerintah dalam satu kenyataan.

Britain, salah satu sumber pelancong asing terbesar di Portugal, mengeluarkan destinasi Eropah selatan dari senarai perjalanan bebas karantina awal bulan ini. Jerman mengisytiharkan Portugal sebagai “zon varian virus” minggu lalu, tindakan yang akan mencetuskan sekatan teruk dalam perjalanan ke dan dari negara itu.

Portugal, yang menghadapi pertempuran terburuk melawan coronavirus awal tahun ini, berada dalam senarai amber Britain, yang bermaksud para pelancong mesti mengasingkan diri selama 10 hari ketika mereka pulang ke rumah dan mengambil ujian Covid-19 yang mahal.

Pihak berkuasa kesihatan Portugis telah menyalahkan varian Delta yang lebih menular, yang pertama kali dikenal pasti di India tetapi cepat merebak di Britain, kerana peningkatan jangkitan baru-baru ini. Lebih 70 peratus kes Covid-19 di kawasan Lisbon berasal dari varian Delta. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *