Polis di Kota Baru merakam pernyataan pemilik kafe dalam siasatan terhadap pelanggaran SOP Mustapa | PressCliff

Polis KL menahan enam orang, merampas dadah bernilai lebih RM100,000 |  Surat Bahasa Melayu


Polis telah merakam kenyataan pemilik kafe di Kalai, Jeli, berkaitan dengan siasatan berhubung dakwaan pelanggaran prosedur operasi standard pencegahan Covid-19. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KOTA BARU, 28 Jun – Polis telah merakam kenyataan pemilik kafe di Kalai, Jeli, kira-kira 108 km dari sini, sehubungan dengan siasatan berhubung dakwaan pelanggaran prosedur operasi standard pencegahan (SOP) Covid-19 oleh Menteri di Perdana Menteri Jabatan (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Ketua Polis Daerah Jeli, DSP Ahmad Arifin berkata, pemilik kafe itu memberikan keterangannya di ibu pejabat polis daerah Jeli, petang semalam.

“Setelah melihat foto viral (kejadian), kami memanggil pemilik kafe untuk memberikan pernyataan. Selain daripadanya, polis akan memanggil tiga individu lain (termasuk Mustapa) tidak lama lagi untuk membantu siasatan.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Peraturan 17 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Jangkitan) 2021,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Semalam, Mustapa, yang merupakan Anggota Parlimen Jeli, meminta maaf kerana melanggar SOP, dengan mengatakan bahawa dia akan menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Sementara itu, pemilik AlFath Cafe Abdul Syafizi Sallah, 26, ketika dihubungi, mengatakan Mustapa telah mengunjungi kedainya untuk mengetahui kejayaannya menggunakan media sosial dalam perniagaannya.

Sebagai usahawan di bawah inisiatif MyDigital di Jeli, Abdul Syafizi telah mendapat bimbingan sejak akhir tahun lalu mengenai cara terbaik untuk menjalankan perniagaannya dalam talian di tengah wabak COVID-19.

“Datuk Seri Mustapa mengunjungi kafe saya pada hari Sabtu untuk melihat sendiri kejayaan program ini yang membantu perniagaan saya. Dia sangat kagum kerana penjualan saya lebih baik daripada yang lain.

“Mengenai penyajian makanan, sebenarnya saya hanya menyajikan menu untuk menunjukkan apa yang ditawarkan kafe. Dia hanya menghabiskan masa sekitar 10 minit di kafe sebelum pergi, ”tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *