PM: Kerajaan memperuntukkan RM100 juta di bawah Pemulih untuk menyokong industri seni, kreatif Malaysia | PressCliff

PM: Kerajaan memperuntukkan RM100 juta di bawah Pemulih untuk menyokong industri seni, kreatif Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


Seorang lelaki menonton siaran langsung ucapan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di sebuah restoran di Shah Alam dalam gambar fail ini yang diambil pada 12 Januari 2020. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Kerajaan memperuntukkan RM100 juta dalam bentuk kemudahan pembiayaan dan bantuan kewangan untuk membantu lebih daripada 8,000 orang dalam industri seni dan kreatif tempatan yang terjejas oleh wabak Covid-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, peruntukan itu merangkumi insentif untuk penghasilan karya dan kandungan digital; peluang kerjaya; program pengembangan kemahiran; sumbangan di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) serta perolehan produk untuk tujuan pengeluaran di televisyen, radio serta komposisi lagu.

“Saya juga mendengar ratapan daripada artis, pemuzik, pelakon, aktivis teater, penulis dan kru produksi yang juga terpengaruh kerana kawalan pergerakan yang tidak membenarkan mereka terlibat dalam aktiviti dan persembahan seni kreatif pada masa ini,” katanya ketika mengumumkan Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih) hari ini.

Selain itu, Muhyiddin juga mengumumkan bantuan khas sebanyak RM3,000 kepada lebih daripada 4,400 pengendali pusat jagaan kanak-kanak di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta lebih daripada 8,000 pengusaha tadika swasta yang diselia oleh Kementerian Pendidikan.

“Mudah-mudahan, dengan bantuan ini, ia dapat digunakan antara lain untuk keperluan sanitasi dan pembelian peralatan pembasmian kuman untuk memastikan kebersihan dan keselamatan anak-anak yang ditempatkan di pusat jagaan dan tadika,” katanya.

Yang juga mendapat manfaat dari Pemulih adalah pengusaha kantin sekolah yang tidak dapat beroperasi kerana penutupan institusi pendidikan, menyebabkan mereka kehilangan mata pencarian.

Muhyiddin berkata, kerajaan telah bersetuju untuk memberikan bantuan kewangan sebanyak RM1,000 kepada semua pengusaha kantin yang berdaftar.

Untuk meringankan beban perbelanjaan bulanan rakyat, Muhyiddin juga mengumumkan potongan harga bil elektrik antara lima hingga 40 persen, sesuai dengan penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 900-kilowatt jam sebulan.

Katanya, diskaun 40 peratus akan diberikan kepada penggunaan elektrik di bawah 200-kilowatt jam sebulan dan 15 peratus untuk penggunaan antara 201 hingga 300 kilowatt-jam sebulan.

“Secara keseluruhan, orang ramai akan mendapat potongan sebanyak RM346 juta dan diskaun ini akan berkuat kuasa selama tiga bulan dari bil 2021 Julai,” katanya.

Sebagai tambahan, Muhyiddin mengatakan potongan harga elektrik sebanyak 10 peratus untuk bulan Oktober hingga Disember 2021 akan diberikan kepada sektor ekonomi yang terjejas, terutamanya pengusaha hotel, taman tema, pusat konvensyen, pusat membeli-belah, pejabat syarikat pelancongan tempatan dan agensi pelancongan dan pelancongan.

“Dengan memberikan potongan elektrik kepada pengguna domestik dan bukan domestik, pemerintah akan menanggung biaya tambahan sebanyak RM1 bilion,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *