Pendekatan mix-and-match meningkatkan tindak balas imun terhadap tembakan AstraZeneca, kajian mendapati | PressCliff

Pendekatan mix-and-match meningkatkan tindak balas imun terhadap tembakan AstraZeneca, kajian mendapati |  Surat Bahasa Melayu


Tembakan AstraZeneca diikuti oleh Pfizer menghasilkan tindak balas sel T terbaik, dan juga tindak balas antibodi yang lebih tinggi daripada Pfizer diikuti oleh AstraZeneca. – Gambar Reuters

LONDON, 28 Jun – Jadual vaksin campuran di mana suntikan vaksin Pfizer Covid-19 diberikan empat minggu selepas suntikan AstraZeneca akan menghasilkan tindak balas imun yang lebih baik daripada memberikan dos lain AstraZeneca, kata kajian Oxford hari ini.

Kajian itu, yang disebut Com-COV, membandingkan jadual dua dos campuran vaksin Pfizer dan AstraZeneca, dan mendapati bahawa dalam kombinasi apa pun, mereka menghasilkan kepekatan antibodi yang tinggi terhadap protein spon coronavirus.

Data tersebut memberikan sokongan untuk keputusan beberapa negara Eropah yang mulai menawarkan alternatif kepada AstraZeneca sebagai suntikan kedua setelah vaksin dikaitkan dengan pembekuan darah yang jarang terjadi.

Matthew Snape, profesor Oxford di sebalik percubaan itu, mengatakan bahawa penemuan itu dapat digunakan untuk memberi kelonggaran kepada peluncuran vaksin, tetapi tidak cukup besar untuk mengesyorkan peralihan yang lebih luas dari jadual yang diluluskan secara klinikal sendiri.

“Ini pasti menggembirakan bahawa tindak balas antibodi dan sel-T ini sesuai dengan jadwal campuran,” katanya kepada wartawan.

“Tetapi saya rasa kemungkiran anda harus bertahan, kecuali ada alasan yang sangat baik, apa yang terbukti berfungsi,” tambahnya merujuk kepada jadual vaksin yang sama yang dinilai dalam ujian klinikal.

Tindak balas antibodi tertinggi dilihat pada orang yang menerima dua dos vaksin Pfizer, dengan kedua-dua jadual campuran menghasilkan tindak balas yang lebih baik daripada dua dos vaksin AstraZeneca.

Tembakan AstraZeneca diikuti oleh Pfizer menghasilkan tindak balas sel T terbaik, dan juga tindak balas antibodi yang lebih tinggi daripada Pfizer diikuti oleh AstraZeneca.

Hasilnya adalah untuk kombinasi vaksin yang diberikan pada selang empat minggu kepada 830 peserta.

Com-COV juga melihat jadual campuran selama selang 12 minggu, dan Snape menyatakan bahawa tembakan AstraZeneca diketahui menghasilkan tindak balas imun yang lebih baik dengan selang waktu yang lebih lama antara dos.

Di Britain, pegawai telah mencadangkan jurang 8 minggu antara dos vaksin selama lebih dari 40-an dan jurang 12 minggu untuk orang dewasa yang lain.

“Memandangkan kedudukan bekalan yang stabil di UK tidak ada alasan untuk mengubah jadual vaksin pada masa ini,” kata Wakil Ketua Pegawai Perubatan England, Jonathan Van-Tam, sambil menambahkan bahawa data pada selang 12 minggu akan mempengaruhi keputusan masa depan mengenai peluncuran program.

Lebih 80 peratus orang dewasa di Britain kini telah menerima satu dos vaksin Covid-19 dan 60 peratus telah mendapat dua suntikan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *