Pasukan respon Covid-19 Australia mengadakan pertemuan mendesak di tengah wabak | PressCliff

Pasukan respon Covid-19 Australia mengadakan pertemuan mendesak di tengah wabak |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pejalan kaki melintasi persimpangan kosong pada waktu perjalanan pagi di pusat bandar semasa penguncian untuk mengekang penyebaran Covid-19 di Sydney, Australia, 28 Jun 2021. – Gambar Reuters

SYDNEY, 28 Jun – Jawatankuasa tindak balas Covid-19 Australia dijadual mengadakan mesyuarat tergempar pada hari Isnin kerana wabak varian Delta yang sangat menular di seluruh negara menyebabkan penutupan di Sydney dan pembatasan semula di tempat lain. Kira-kira 18 juta penduduk Australia, atau sekitar 70 peratus penduduk, kini berada di bawah beberapa bentuk sekatan atau sekatan yang berkaitan dengan Covid ketika pegawai bertempur dengan serangan Covid-19 di hampir setiap negeri atau wilayah.

“Saya rasa kita memasuki fasa baru pandemi ini, dengan tekanan Delta yang lebih menular,” kata Bendahari persekutuan Josh Frydenberg kepada Australian Broadcasting Corp pada hari Isnin, sambil menambahkan Australia menghadapi “masa kritikal” dalam perjuangannya melawan Covid-19.

Jawatankuasa keselamatan nasional, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Scott Morrison, akan diberi taklimat oleh ketua pegawai perubatan negara itu pada hari Isnin, kata Frydenberg.

Sydney, bandar terpadat di Australia dan tempat tinggal seperlima dari 25 juta penduduk Australia, terjebak dalam lokap dua minggu pada hujung minggu.

Lapan belas kes tempatan baru dilaporkan di negeri New South Wales pada hari Isnin, berbanding dengan 30 hari sebelumnya, menjadikan jumlah jangkitan pada wabak terbaru menjadi 130 sejak kes pertama dikesan hampir dua minggu lalu pada pemandu limusin yang mengangkut syarikat penerbangan luar negara anak kapal.

“Kita harus bersiap-siap untuk angka-angka itu bangkit dan kita harus bersiap-siap agar angka-angka itu meningkat,” kata Perdana Menteri Gladys Berejiklian kepada wartawan di ibu kota negara itu, Sydney.

“Dengan tekanan ini, kami melihat hampir 100 persen penularan dalam rumah tangga.”

Bandar utara Darwin memasuki penutupan dua hari pada hari Ahad, didorong oleh pengesanan varian Delta virus – yang tidak berkaitan dengan wabak Sydney – dalam pekerja lombong emas terbang, terbang keluar (FIFO) setelah dia meninggalkan kemudahan.

Negeri Queensland pada hari Isnin memperkenalkan semula topeng wajib dan perhimpunan rumah terhad di beberapa kawasan, termasuk ibu negara Brisbane, berikutan tindakan serupa oleh pegawai Australia Barat untuk ibu negara Perth. Sekatan tetap berlaku di ibu negara Victoria, Melbourne dan ibu negara Canberra.

Makluman kesihatan dikeluarkan pada hujung minggu untuk beratus-ratus penumpang setelah anak kapal kabin Virgin Australia yang dijangkiti bekerja pada lima penerbangan berbeza yang meliputi Brisbane, Melbourne dan Gold Coast.

Australia sejauh ini bernasib jauh lebih baik daripada banyak negara maju lain dalam menangani penyebaran coronavirus, dengan lebih dari 30.450 kes dan 910 kematian.

Penguncian, peraturan jarak sosial yang sukar dan pelacakan hubungan yang cepat telah membantu negara berjaya menekan wabak sebelumnya tetapi varian Delta yang bergerak pantas telah membimbangkan pihak berkuasa kesihatan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *