Pakar penyakit berjangkit membantah surat terbuka oleh lima doktor Singapura kerana ‘menyesatkan’ orang ramai mengenai vaksin Covid-19 untuk belia | PressCliff

Pakar penyakit berjangkit membantah surat terbuka oleh lima doktor Singapura kerana 'menyesatkan' orang ramai mengenai vaksin Covid-19 untuk belia |  Surat Bahasa Melayu


Para doktor meminta pelepasan vaksin dijeda sehingga ‘lebih banyak data’ muncul mengenai kesan sampingan vaksin Pfizer. – Gambar Reuters

SINGAPURA, 28 Mei – Seorang doktor penyakit berjangkit menyerang dengan surat terbuka yang meminta agar program vaksinasi Singapura dihentikan untuk anak lelaki muda, menunjukkan bahawa ia adalah sekumpulan doktor yang sama yang berusaha untuk “menyesatkan” dan “salah memberi maklumat” kepada masyarakat sekali lagi.

Dalam posting Facebook yang memalukan hari ini mengkritik motif di sebalik surat itu, Profesor Madya David Lye, seorang pakar penyakit berjangkit kanan di Pusat Nasional Penyakit Berjangkit, mengatakan bahawa surat itu ditulis oleh tiga doktor yang sama yang berada di belakang surat sebelumnya oleh 12 doktor menguraikan keberkesanan dan keselamatan vaksin messenger ribonucleic acid (mRNA).

Prof Madya Lye juga merupakan sebahagian daripada 14 ahli jawatankuasa pakar vaksinasi Covid-19 yang menasihati Kementerian Kesihatan (KKM).

Surat sebelumnya telah dibongkar oleh jawatankuasa pakar dan pakar, dan 11 doktor akhirnya menarik balik nama mereka dari surat tersebut.

Surat baru yang diedarkan pada hujung minggu dan diterbitkan di laman Facebook Dr Kho Kwang Po juga ditandatangani oleh Dr Wong Wui Min, pakar kardiologi dan jantung di Klinik Jantung dan Perubatan WM Wong di Hospital Gleneagles.

Pencarian rekod awam hari ini menunjukkan bahawa penandatangan lain ialah Dr Chia Ai Mian, Dr Louis Loo Wee Ping dan Dr Yang Ing Woei. Pendaftaran perubatan Dr Kho tidak dapat dijumpai dalam rekod awam.

Dr Kho, Dr Chia dan Dr Yang juga menandatangani petisyen sebelumnya. Surat terbaru ditujukan kepada Profesor Benjamin Ong, ketua jawatankuasa pakar.

Mereka menulis meminta “penundaan singkat” beberapa minggu ke program mRNA “besar” dan “agresif” Singapura untuk kanak-kanak lelaki di dunia, untuk membolehkan lebih banyak “data berkualiti tinggi” mengenai kemungkinan kesan maut vaksin mRNA pada remaja muncul dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC) atau badan global yang lain.

Mereka juga merujuk pada data terbaru mengenai miokarditis, atau radang jantung, pada remaja dan bertanya apakah pihak berwajib di sini dapat mengambil “postur yang lebih masuk akal dan berhemah”.

Memberi amaran mengenai isi yang “menyesatkan” dalam surat terbuka baru, Prof Madya Lye mendesak orang untuk “membuat kesimpulan sendiri” berdasarkan asal surat itu.

Surat itu menegaskan bahawa lebih banyak maklumat mengenai vaksinasi diperlukan, yang mendakwa bahawa seorang budak lelaki berusia 13 tahun di Amerika Syarikat telah meninggal dunia akibat kegagalan jantung setelah mendapat dos kedua vaksin Covid-19.

Singapura telah menghidupkan peluncuran vaksin Pfizer-BioNTech mRNA kepada mereka yang berumur 12 hingga 15 bulan lalu, berdasarkan varian Delta dari coronavirus yang merebak pada masa itu di kalangan remaja sekolah.

Menjawab surat itu, Prof Madya Lye mengatakan: “Israel, yang pada awalnya tidak merekomendasikan vaksinasi pada anak-anak, sekarang bergegas untuk memvaksinasi anak-anak karena Delta menyebabkan wabah sekolah.

“Adakah kita tidak mengalami wabak sekolah? Walaupun Kerajaan kita berusaha melindungi anak-anak kita, doktor-doktor ini menyuruh kita berhenti? “

Singapura “bernasib baik” kerana mempunyai sedikit anak yang dijangkiti varian Delta, kata Prof Madya Lye.

Tidak seperti orang dewasa, sangat sedikit pilihan rawatan Covid-19 yang berkesan untuk kanak-kanak, jelasnya.

Menyatakan beberapa percanggahan dan kelalaian dalam tuntutan penulis, Prof Madya Lye mengatakan bahawa surat itu tidak menyatakan apa yang akan berlaku sekiranya varian Delta telah menyebabkan wabak di kalangan anak-anak kecil.

Memetik kajian, dia mengatakan bahawa analisis yang dilakukan oleh rakan sebaya terhadap 129 kajian dari 31 negara yang melibatkan lebih daripada 10,000 kanak-kanak mendapati bahawa kadar penerimaan rawatan intensif yang dilaporkan adalah 22.9 peratus dan untuk kematian, itu adalah 3.6 peratus.

Prof Madya Lye juga mengatakan bahawa surat itu mengabaikan kesimpulan CDC AS dalam analisis risikonya.

CDC AS mengatakan bahawa walaupun mengambil kira data terhad yang ada mengenai risiko miokarditis di kalangan mereka yang berumur 12 hingga 15 tahun, manfaat memberi vaksin kepada anak-anak dengan vaksin mRNA masih melebihi risiko, pendirian yang sama diambil oleh jawatankuasa pakar Singapura.

Pihak berkuasa kesihatan di sini, pada 11 Jun, telah menyoroti kemungkinan risiko kecil miokarditis dan perikarditis yang berkaitan dengan dos kedua vaksin mRNA.

Laporan berita mengenai kematian lelaki berusia 13 tahun itu juga tidak menyatakan bahawa ia disebabkan oleh kegagalan jantung dan perkara itu masih dalam siasatan oleh pihak berkuasa AS, kata jawatankuasa itu.

Dalam postingnya, Prof Madya Lye mengulangi bahawa pihak berkuasa kesihatan AS dan Singapura telah menekankan “sedikit risiko berlebihan”, menjelaskan manfaat risiko dan memberi nasihat mengenai langkah-langkah balas yang diperlukan, seperti untuk mengelakkan latihan selama seminggu.

Dia mengatakan tentang penulis surat: “Mereka membuat kisah mereka sendiri tentang kematian malang seorang kanak-kanak di AS.

“Doktor-doktor ini benar-benar harus memberi tahu motif sebenar mereka berulang kali memanggil untuk menghentikan vaksinasi mRNA. Jelas, mereka selektif dalam mempromosikan maklumat tertentu. Mereka tidak mewakili majoriti doktor. “

Dr Kho tidak menjawab pertanyaan HARI INI. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *