Murray memberikan kemenangan kepada Brits dengan kemenangan tunggal Wimbledon pertama sejak 2017 | PressCliff

Murray memberikan kemenangan kepada Brits dengan kemenangan tunggal Wimbledon pertama sejak 2017 |  Surat Bahasa Melayu


Pemain Britain, Andy Murray meraikan memenangi pertandingan pusingan pertamanya menentang pemain Georgia, Nikoloz Basilashvili di London pada 29 Jun 2021. – Gambar Reuters

LONDON, 29 Jun – Juara dua kali, Andy Murray memenangi pertandingan perseorangan pertamanya di Wimbledon sejak 2017 semalam dengan kemenangan empat set ke atas Nikoloz Basilashvili dan memuji keramaian Court Center yang membawanya ke kemenangan.

Murray, juara pada tahun 2013 dan 2016 tetapi telah bertarung dengan kecederaan pinggul dan pangkal paha dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menang 6-4, 6-3, 5-7, 6-3 atas pilihan ke-24 Basilashvili.

“Ini sangat sulit, bahkan dalam beberapa bulan terakhir,” kata Murray, 34 tahun.

“Itu bukan kecederaan yang paling parah, tetapi mengecewakan kerana tidak dapat masuk ke gelanggang.

“Saya mempunyai momentum yang sangat sedikit sejak beberapa tahun kebelakangan ini tetapi terus pergi ke gim dan berusaha untuk melakukannya semula.”

Kini berada di kedudukan 118 terendah di dunia, bekas pemain nombor satu Murray akan menentang Oscar Otte dari Jerman atau pemain Perancis, Arthur Rinderknech untuk mendapat tempat di 32 terakhir.

Penampilan terakhirnya dalam kejohanan perseorangan di Wimbledon empat tahun lalu berakhir dengan kekalahan lima set kepada Sam Querrey di suku akhir.

Masalah pinggul yang sudah lama berlaku, yang memerlukan pembedahan, kemudian mendorongnya berlinang air mata ke ambang persaraan.

Ia adalah malam roller-coaster bagi Murray yang melepaskan kelebihan 5-0 dan dua mata perlawanan pada set ketiga.

Itu menyebabkan kelewatan proses untuk membolehkan bumbung Mahkamah Pusat ditutup.

Tetapi Murray gagal dalam permainan pertama set keempat untuk menghantarnya dalam perjalanan menuju kemenangan.

“Terdapat keletihan di sana dan saya hanya berusaha untuk tidak terlalu kuat atau terlalu tertekan,” katanya.

“Orang ramai pasti suka. Saya rasa orang hanya putus asa untuk menonton sukan atau pergi ke teater, apa sahaja – orang hanya mahu keluar dan melakukan aktiviti dan bersenang-senang.

“Saya menyedari 18 bulan terakhir untuk tidak mengambil masa seperti itu. Anda tahu, nikmati perkara-perkara yang kita gemari.

“Saya rasa semua orang telah melakukannya hari ini. Itu adalah suasana yang sangat baik, dan rasanya orang ramai tidak terlalu kenyang. “

Wimbledon, yang dibatalkan tahun lalu, beroperasi dengan kapasiti hanya 50% hingga akhir minggu apabila 15,000 orang dapat menghadiri pertandingan kejuaraan.

Pemenang utama tiga kali dan pemenang pingat emas Olimpik back-to-back Murray mengatakan bahawa dia berhasrat untuk terus bermain.

“Saya terus ditanya apakah itu pertandingan terakhir saya atau Wimbledon terakhir saya,” katanya.

“Saya tidak tahu mengapa saya terus bertanya. Saya mahu terus bermain. Saya menikmatinya dan saya masih boleh bermain di tahap tertinggi.

“Basilashvili menduduki tempat 28 di dunia dan saya mengalahkannya.”

Basilashvili bermurah hati dalam kekalahan.

“Ini adalah usaha yang luar biasa baginya setelah menjalani pembedahan, setelah banyak kemunculan kembali untuk kembali dan berjuang,” katanya.

“Dia bertarung dengan luar biasa, dan saya menjangkakannya. Kita semua tahu betapa besarnya pejuangnya di gelanggang. ” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *