Miti: Kumpulan kilang menyumbang di bawah 10 peratus kes Covid-19 Malaysia dari 1 Jun hingga 23 Jun, hanya dari 0.15 peratus syarikat operasi | PressCliff

Miti: Kumpulan kilang menyumbang di bawah 10 peratus kes Covid-19 Malaysia dari 1 Jun hingga 23 Jun, hanya dari 0.15 peratus syarikat operasi |  Surat Bahasa Melayu


Pekerja penjagaan kesihatan mengumpulkan sampel swab untuk menguji Covid-19 di Klinik Selcare di Shah Alam 4 Oktober 2020. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Kluster Covid-19 yang dikaitkan dengan kilang bukan penyumbang terbesar kes baru di negara ini dalam tempoh 1 Jun hingga 23 Jun atau lebih dari tiga minggu dari keseluruhan fasa penutupan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri ( Miti) statistik terkini menunjukkan.

Kilang-kilang di Malaysia mendapat kritikan dan permintaan masyarakat agar mereka ditutup sepanjang tempoh penguncian kerana banyak kelompok Covid-19 yang berkaitan dengannya, tetapi Miti telah mencadangkan bahawa parameter untuk kluster Covid-19 akan dinyatakan tidak jelas dan memerlukan penambahbaikan untuk mengelakkan kekeliruan.

Dalam sebuah dokumen, Miti menyatakan bahawa 502 kelompok Covid-19 dengan 138,649 kes Covid-19 direkodkan di Malaysia dari 1 Jun hingga 23 Jun, dengan 328 daripadanya adalah kelompok tempat kerja.

Dari 328 kelompok tempat kerja dalam tempoh ini, 174 adalah kelompok pembuatan dengan 12.872 kes Covid-19 dengan 64.1 peratus bukan warganegara, yang jika dipecah lebih jauh akan menjadi 120 kelompok yang melibatkan premis tempat kerja dengan 7.739 kes dan 54 kelompok yang melibatkan asrama pekerja dengan 5,133 kes.

Dalam menganalisis angka ini untuk 1 Jun hingga 23 Jun, Miti memusatkan 174 kluster pembuatan daripada 502 kluster Covid-19 yang direkodkan di Malaysia dalam tempoh tersebut.

“Kluster pembuatan ini hanya 0.15 persen dari 117.236 syarikat yang terdaftar di CIMS 3.0,” kata Miti, merujuk kepada syarikat yang dibenarkan beroperasi selama penutupan total atau fasa pertama dari rancangan pemulihan nasional.

“Keseluruhan kes positif keseluruhan adalah 138.649 kes dan kluster pembuatan menyumbang 12.872 kes, yang hanya 9.3 peratus daripada keseluruhan kes dalam tempoh di atas,” tambah kementerian itu.

Dalam menjelaskan lebih jauh maksudnya, Miti menyatakan bahawa 22 Jun sendiri menyaksikan 4.743 kes Covid-19 baru direkodkan di Malaysia, dengan 21 kelompok baru termasuk 13 kelompok tempat kerja (dengan 352 kes), dan dengan lima daripada 13 kelompok tempat kerja menjadi kelompok pembuatan dengan 219 kes. 219 kes dari lima kelompok pembuatan pada 22 Jun hanya menyumbang 4.6 peratus kepada jumlah kes baru 22 Jun.

Sehingga 23 Jun, terdapat 5.244 kes baru di Malaysia dengan 25 kluster baru diumumkan, termasuk kluster tempat kerja dengan 456 kes, sementara enam dari 15 kluster tempat kerja adalah kluster pembuatan yang hanya menyumbang 130 atau 2.5 peratus dari kes Covid-19 dirakam di seluruh negara pada hari itu, kata Miti.

Miti berkongsi pemerhatiannya bahawa saat ini tidak ada parameter terperinci sebelum kluster Covid-19 diisytiharkan, menunjukkan bahawa definisi kluster jabatan kesihatan daerah (PKD) didasarkan pada penilaian risiko oleh pegawai PKD di lapangan yang menghasilkan hasil penilaian yang berbeza untuk senario yang sama.

Miti juga mengatakan definisi pengkategorian kelompok yang tidak jelas memberikan gambaran yang tidak tepat dan membingungkan majikan, pekerja dan orang ramai.

Miti juga menunjukkan bahawa kes Covid-19 sedang dikesan disebabkan syarikat mengambil tindakan proaktif dengan meningkatkan kekerapan pemeriksaan Covid-19 dan menjalankan pendekatan Identify, Isolate and Control dengan kos majikan sendiri, walaupun sumber Jangkitan Covid-19 berpunca dari pergerakan pekerja di luar waktu bekerja atau dari kawasan sekitar.

“Tanpa inisiatif syarikat, kes tidak akan direkodkan dan akan tetap berada di masyarakat tanpa disedari kerana tidak ada ujian massa di tingkat masyarakat,” kata Miti.

Miti juga menyatakan bahawa terdapat kejadian penularan jangkitan Covid-19 yang tinggi di asrama pekerja walaupun syarikat tersebut tidak beroperasi.

Miti menekankan bahawa jangkitan yang berpunca dari pergerakan pekerja di luar waktu kerja dan yang kemudian merebak ke asrama pekerja telah diklasifikasikan sebagai kelompok tempat kerja, tetapi mengatakan kelompok yang sesuai yang harus diklasifikasikan sebagai kelompok tempat kerja adalah ketika jangkitan Covid-19 disebabkan oleh pelanggaran prosedur operasi standard oleh majikan.

Miti kemudian memberikan senarai enam cadangan penambahbaikan, termasuk menambahkan lebih banyak perincian dalam menentukan kelompok tempat kerja dengan menunjukkan kawasan penyebaran jangkitan seperti kawasan pengeluaran, kawasan perumahan atau di luar premis.

Miti berkata, pemerintah juga harus menyempurnakan strateginya dengan meningkatkan penyaringan Covid-19 di masyarakat dan segera mengasingkannya jika pesakit tidak menunjukkan kes Covid-19 di syarikat pembuatan berasal dari masyarakat.

Miti juga mengatakan aplikasi MySejahtera harus ditingkatkan untuk melakukan pengesanan secara automatik dengan mengklasifikasikan status hubungan rapat dan pekerja yang berisiko berdasarkan waktu, tempat dan jarak dengan pesakit ketika mereka bertemu.

Miti menambahkan bahawa pemerintah harus meningkatkan penguatkuasaan di kawasan asrama pekerja untuk memastikan kepatuhan terhadap garis panduan perumahan mereka, dan bahawa program imunisasi Covid-19 nasional harus dilakukan dengan kadar vaksinasi yang lebih tinggi.

Miti menyimpulkan dengan mencadangkan penekanan diberikan pada tanggungjawab syarikat untuk meningkatkan tindakan proaktif dengan menjalankan ujian Covid-19 lebih kerap di bawah pendekatan Identify, Isolate and Control.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *