Menteri Tenaga mengatakan tidak ada kenaikan tarif elektrik asas untuk bulan Julai-Dis 2021 | PressCliff

Menteri Tenaga mengatakan tidak ada kenaikan tarif elektrik asas untuk bulan Julai-Dis 2021 |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Shamsul Anuar Nasarah mengatakan pemberian rebat dengan peruntukan dari Dana Industri Elektrik telah mengekalkan tarif elektrik asas pada 39.45 sen / kWh, menguntungkan kira-kira 9.44 juta pengguna. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Tidak akan ada kenaikan tarif elektrik asas untuk periode 1 Julai hingga 31 Disember kerana pemerintah telah bersetuju untuk membiayai rebat dua sen / kWh yang melibatkan peruntukan RM493 juta, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah.

Dia mengatakan pemberian rebat dengan peruntukan dari Dana Industri Elektrik (KWIE) telah mengekalkan tarif elektrik asas pada 39,45 sen / kWh, yang menguntungkan sekitar 9,44 juta pengguna.

Dia mengatakan seiring dengan pelaksanaan mekanisme penetapan tarif elektrik di Semenanjung pada tahun 2014, biaya penjanaan tenaga elektrik harus disesuaikan setiap enam bulan menggunakan mekanisme Imbalance Cost Pass Through (ICPT), dan untuk 1 Juli hingga 31 Desember 2021 tempoh, pelarasan kos ICPT berjumlah RM638.98 juta.

“Kenaikan kos ICPT disebabkan kenaikan biaya pembekalan gas dan arang batu untuk periode Januari hingga Juni 2021. Ini bermaksud kadar rebat elektrik yang dapat disampaikan kepada pengguna adalah 1.13 sen / kWh, berbanding dengan kadar rebat untuk Januari hingga Jun 2021 pada dua sen / kWh.

“Mengingat tantangan dan kesulitan yang dihadapi rakyat setelah pelaksanaan perintah pengendalian gerakan untuk mengekang penyebaran Covid-19, pemerintah telah setuju untuk membiayai pemberian rebat tambahan sebesar 0,87 sen / kWh sehingga tarif listrik tidak akan meningkat dan akan kekal pada kadar sekarang, ”katanya pada sidang media maya di sini hari ini.

Katanya, pemberian rebat tambahan ini akan membolehkan semua pemegang akaun Tenaga Nasional Berhad (TNB) menikmati potongan purata lima peratus untuk tempoh 1 Julai hingga 31 Disember 2021.

Shamsul Anuar berkata bagi pengguna di Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP) yang mendapatkan bekalan elektrik mereka dari NUR Power Sdn Bhd, pemerintah telah bersetuju untuk memberikan rebat dua sen / kWh kepada pengguna bukan domestik untuk tempoh 1 Julai hingga Disember 31, 2021.

“Ini adalah pertama kalinya pengguna bukan domestik di KHTP akan menikmati rebat elektrik sejak mekanisme penetapan tarif berdasarkan Peraturan Berbasis Insentif dilaksanakan pada tahun 2017.

“Rebat diberikan berikutan penurunan harga bahan bakar gas dan bekalan listrik pukal untuk TNB pada paruh pertama tahun 2021 dan penjimatan dari penyesuaian kos bahan bakar yang sebenarnya untuk periode Juli hingga Desember 2020,” katanya.

Shamsul Anuar mengatakan, pemerintah juga telah setuju untuk memberikan potongan harga bil elektrik secara disasarkan kepada pengguna domestik dan bukan domestik untuk tempoh bulan Julai hingga September 2021 di Semenanjung dan Sabah, dan perkara ini akan diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Selain itu, golongan miskin tegar berpendapatan RM1,169 ke bawah yang berdaftar di Sistem e-Kasih layak mendapat rebat RM40 dalam bil elektrik mereka, tambahnya.

“Pada Mei 2021, jumlah kepala rumah tangga yang layak (KIR) adalah 282.182. Walau bagaimanapun, hanya 113,745 atau 40,31 peratus KIR yang layak telah mengemas kini nombor akaun untuk bil elektrik mereka.

“Oleh itu, saya meminta semua yang layak untuk mengemas kini nombor akaun mereka dengan pihak berkuasa utiliti untuk membolehkan mereka menikmati rebat bil elektrik ini,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *