Media: Pegawai bandar Florida mengatakan bangunan itu selamat walaupun ada amaran | PressCliff

Media: Pegawai bandar Florida mengatakan bangunan itu selamat walaupun ada amaran |  Surat Bahasa Melayu


Anggota kru kecemasan mencari penduduk yang hilang di sebuah bangunan yang runtuh sebahagiannya di Surfside, berhampiran Miami Beach, Florida, AS, 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

SURFSIDE, 28 Jun – Seorang pemeriksa bandar telah memberi jaminan kepada penduduk sebuah kondominium bertingkat di Surfside, Florida, bahawa bangunan mereka kukuh sebulan setelah laporan kejuruteraan memberi amaran mengenai kerosakan struktur besar yang memerlukan pembaikan segera pada 2018, media AS melaporkan.

Bangunan Champlain Towers South sebahagiannya runtuh pada awal pagi Khamis ketika penduduk tidur.

Angka kematian berjumlah sembilan pada hari Ahad dan lebih daripada 150 orang hilang ketika pasukan penyelamat menumpangkan runtuhan tanpa mengesan tanda-tanda kehidupan.

Apa yang menyebabkan hampir separuh bangunan 15 tingkat, 156 unit masih belum ditentukan tetapi pemeriksaan pada tahun 2018 mendapati kerosakan struktur utama di garaj tempat letak kereta di bawah menara berusia 40 tahun, demikian menurut laporan seorang jurutera.

Tetapi kemudian seorang pemeriksa Surfside, yang berada di dekat Miami, menemui penduduk bangunan pada tahun 2018 dan memberi jaminan kepada mereka bahawa ia “dalam keadaan sangat baik”, menurut minit mesyuarat November 2018 yang dilaporkan pertama kali oleh NPR dan kemudian oleh beberapa AS yang lain Keluaran media.

Komen pemeriksa bertentangan langsung dengan laporan kejuruteraan dari lima minggu sebelumnya, yang memberi amaran bahawa kalis air yang gagal dalam papak struktur konkrit perlu diganti “dalam waktu terdekat.”

Pada 15 November 2018, mesyuarat dewan Persatuan Champlain Tower South Condominium, seorang pegawai bangunan Surfside, Ross Prieto, muncul untuk membincangkan laporan itu, lapor NPR.

“Laporan jurutera struktur dikaji oleh Mr Prieto,” kata minit mesyuarat yang dikutip oleh NPR. “Nampaknya bangunannya dalam kondisi sangat baik.”

Prieto tidak lagi dipekerjakan oleh Surfside, menurut NPR. Dia memberitahu Miami Herald surat khabar dia tidak ingat mendapat laporan itu. Reuters tidak dapat menghubungi Prieto.

Laporan 2018 yang baru dikeluarkan menunjukkan bahawa seorang jurutera menemui bukti kerosakan struktur besar di bawah geladak kolam dan “kemerosotan konkrit” di garaj tempat letak kereta bawah tanah kondominium tepi laut, tiga tahun sebelum runtuh.

Secara berasingan, Pengarah Bahagian Pengurusan Kecemasan Bahagian Florida, Kevin Guthrie meminta pengisytiharan pentadbiran untuk Miami-Dade County dari Pentadbiran Perniagaan Kecil AS untuk memberikan pinjaman bencana kepada individu dan perniagaan yang terjejas oleh runtuhnya bangunan.

Senator AS untuk Florida, Marco Rubio, mengatakan pada hari Ahad bahawa pusat pemulihan Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan akan dibuka tidak lama lagi di Surfside untuk membantu mangsa yang terselamat, keluarga mangsa dan penduduk yang dipindahkan untuk mengakses faedah yang mereka layak dapatkan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *