Manfaat vaksin mRNA Covid-19 melebihi risiko vaksinasi, kata pakar di Singapura sebagai tindak balas kepada surat dari doktor | PressCliff

Manfaat vaksin mRNA Covid-19 melebihi risiko vaksinasi, kata pakar di Singapura sebagai tindak balas kepada surat dari doktor |  Surat Bahasa Melayu


Erin Rae Yeo, 15 tahun, menerima vaksinasi Covid-19 di Bishan Community Club pada 3 Jun 2021. – Gambar Kementerian Pendidikan Singapura melalui HARI INI

SINGAPURA, 28 Jun – Jawatankuasa pakar vaksinasi Covid-19 telah mengulangi pendiriannya bahawa faedah menerima vaksin asid ribonukleat messenger (mRNA) Covid-19 terus melebihi risiko vaksinasi, sebagai tindak balas kepada surat terbuka lain dari sekumpulan doktor, kali ini menyeru agar vaksinasi golongan muda dihentikan.

Para doktor membuat panggilan itu dalam surat terbuka di media sosial, berikutan laporan siasatan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) terhadap kematian seorang budak lelaki berusia 13 tahun setelah diberi vaksin dengan dos kedua vaksin mRNA. CDC adalah agensi kesihatan awam nasional AS.

Jawatankuasa pakar mengatakan bahawa pihaknya menyedari surat itu, yang dinyatakan telah dikaitkan dengan sekumpulan doktor, termasuk seorang pakar kardiologi.

“Pos media sosial menunjukkan bahawa lelaki berusia 13 tahun dari AS telah meninggal dunia akibat kegagalan jantung, walaupun tidak ada sebab kematian yang diumumkan dan kes itu kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa AS,” kata jawatankuasa itu.

“Pos itu juga menyoroti laporan antarabangsa terkini mengenai hubungan antara miokarditis dan dos 2 vaksin mRNA pada lelaki muda.”

Kedua-dua vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna yang disetujui untuk program vaksinasi Singapura menggunakan teknologi mRNA.

Jawatankuasa itu pada 11 Jun telah menyoroti kemungkinan adanya “risiko kecil” miokarditis dan perikarditis yang berkaitan dengan dos kedua vaksin mRNA.

Ia juga menilai bahwa manfaat menerima vaksin mRNA terus melebihi risiko vaksinasi.

“Data mengenai miokarditis dan perikarditis tidak berubah sejak itu, dan penilaian jawatankuasa pakar tetap sama,” kata jawatankuasa itu.

“Data yang dilaporkan dari AS menunjukkan bahawa kes miokarditis berikut vaksinasi mRNA jarang terjadi.

“Di samping itu, di antara sebilangan kecil kasus, hampir semuanya telah diselesaikan dengan campur tangan perubatan yang minimum. Persatuan perubatan profesional di AS, termasuk American College of Paediatrics dan American Heart Association di AS, terus mendorong vaksinasi pada semua orang yang berumur 12 tahun ke atas. “

Jawatankuasa itu mengatakan ia terus mengesyorkan penggunaan vaksin mRNA untuk lelaki muda.

“Namun, sebagai langkah berjaga-jaga, kami juga mengesyorkan agar orang yang divaksinasi, khususnya remaja dan lelaki muda, harus menghindari aktiviti fizikal yang berat selama satu minggu setelah dos kedua mereka,” kata jawatankuasa itu, yang mengeluarkan nasihat yang sama pada 11 Juni.

Surat dari doktor ditandatangani oleh sekumpulan lima orang: Dr Wong Wui Min, Dr AM Chia, Dr LW Ping, Dr IW Yang dan Dr Kho Kwang Po, pakar kardiologi dan jantung.

Dr Chia dan Dr Yang adalah di antara sekumpulan doktor yang pada 4 Juni mengemukakan petisyen mendesak Pemerintah untuk memasukkan Sinovac dalam program vaksinasi nasional.

Duo ini bersama Dr Kho juga merupakan bagian dari kumpulan yang pada bulan Mei menulis surat terbuka kepada ibu bapa yang meminta mereka untuk memikirkan dengan teliti sebelum memilih untuk memberi suntikan anak-anak mereka terhadap Covid-19. Semua kecuali satu daripada 12 doktor yang menandatangani surat itu kemudian menarik balik tandatangan mereka.

Mesej WhatsApp yang diedarkan secara terpisah oleh Dr Gabriel Oon, yang memimpin projek vaksinasi hepatitis B Singapura pada tahun 1970-an dan 1980-an, mengatakan bahawa vaksin mRNA tidak berkesan terhadap varian B1617 yang pertama kali dikesan di India. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *