Categories: MalaysiaNews

Ku Li: Tidak ada seorang pun, termasuk eksekutif, yang dapat mengganggu keputusan dari Majlis Raja-Raja | PressCliff


Tan Sri Tengku Razaleigh Tengku Mohd Hamzah bergambar di perhimpunan agung Umno di Kuala Lumpur 28 Mac 2021. – Gambar oleh Hari Anggara.

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Ahli politik Umno veteran Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah hari ini mengatakan bahawa tidak ada seorang pun termasuk kuasa eksekutif yang boleh mengganggu keputusan yang dibuat semasa mesyuarat khas yang diadakan oleh Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini dengan Persidangan Raja-Raja Melayu.

Katanya, berdasarkan undang-undang yang ada, tidak ada yang berhak melarang tindakan yang diambil oleh Majlis Raja-Raja Melayu.

“Saya dinasihatkan oleh penasihat undang-undang saya, bahawa baik Perdana Menteri atau anggota Kabinet tidak mempunyai kuasa di bawah Perlembagaan Persekutuan atau undang-undang yang menetapkan tarikh untuk menunda atau mengganggu permintaan Raja-Raja.

“Kata-kata yang berwibawa adalah ‘segera bersidang” (segera hadir), ” kata Tengku Razaleigh, atau dikenali sebagai Ku Li, semasa siaran langsung Facebook malam ini.

Bekas menteri kewangan itu menambah bahawa kuasa eksekutif Perdana Menteri dan Kabinet hanya untuk memberi nasihat kepada Parlimen.

Dia mengatakan itu adalah hak Ahli Parlimen dan keputusan Speaker Dewan Rakyat.

“Tidak ada yang berhak campur tangan dalam hal-hal yang berkaitan dengan Dewan Rakyat, keputusan mana yang harus dibuat oleh anggotanya,” katanya.

Pesan ahli politik veteran hari ini datang setelah mendengar pandangan orang ramai mengenai kuasa Agong untuk memanggil Parlimen untuk bersidang semula.

“Raja telah melakukan dengan tepat dan sesuai sesuai dengan prinsip dan keperluan yang dimiliki oleh setiap perlembagaan yang hidup,” katanya.

Berbeza dengan hal ini, pada hari Jumaat yang lalu, Jaksa Agung mengatakan bahawa Kabinet adalah yang menentukan kapan kedua-dua dewan Parlimen akan bersidang, kerana kuasa perlembagaan Agong untuk memanggil Parlimen bertemu adalah atas nasihat Kabinet.

Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun juga telah berusaha untuk menjelaskan kedudukan undang-undang di bawah Perlembagaan Persekutuan mengenai fungsi perlembagaan Agong.

Menurut Idrus, kuasa Agong untuk memanggil Parlimen untuk bersidang dan kewajibannya untuk bertindak atas nasihat Kabinet, jaksa agung sebelumnya dalam pernyataan tersebut telah menekankan dua peruntukan perlembagaan, yaitu Artikel 40 (1) dan Artikel 40 (1A).

Dia menjelaskan bahawa kedua-dua peruntukan perlembagaan ini, antara lain, menetapkan bahawa Agong, semasa menjalankan fungsi atau fungsi perlembagaan di bawah undang-undang persekutuan, adalah untuk menerima dan bertindak sesuai dengan nasihat Kabinet atau nasihat seorang menteri yang bertindak di bawah kuasa umum Kabinet, kecuali yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Persekutuan.

Peguam Negara mengatakan bahawa kedudukan Raja sebagai raja berperlembagaan yang harus bertindak mengikut nasihat yang diberikan oleh Kabinet adalah berdasarkan Artikel 39, Artikel 40 dan Artikel 43 Perlembagaan Persekutuan.

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago