Kerajaan Inggeris ‘maaf’ setelah fail rahsia tersisa di perhentian bas | PressCliff

Kerajaan Inggeris 'maaf' setelah fail rahsia tersisa di perhentian bas |  Surat Bahasa Melayu


Beberapa anggota parlimen dalam parti Konservatif Perdana Menteri Boris Johnson (gambar) mencatat pelanggaran keselamatan berulang kali di Kementerian Pertahanan dalam enam bulan terakhir .. – Gambar Reuters

LONDON, 28 Jun – Kementerian pertahanan Britain hari ini meminta maaf setelah dokumen rahsia yang menilai pergerakan kapal perang Tentera Laut Diraja di Laut Hitam ditemui di perhentian bas.

Menteri pertahanan junior Jeremy Quin mengatakan kepada parlimen bahawa pemerintah “sangat menyesal” atas kelewatan itu, yang dia salahkan kepada seorang pegawai kanan kementerian.

Salah satu dokumen, yang dijumpai oleh orang awam di Kent, England tenggara, dan diserahkan kepada BBC, ditandai sebagai “Rahsia: UK Eyes Only”.

BBC melaporkan semalam bahawa cache kertas tersebut membincangkan kemungkinan tindak balas Rusia terhadap HMS Defender Tentera Laut Diraja yang melalui perairan Ukraine di luar Crimea.

Rusia minggu lalu mengatakan bahawa dia melepaskan tembakan amaran ke arah kapal pemusnah kerana melanggar perairan wilayahnya, sehingga mengikat hubungan diplomatik antara London dan Moscow.

Tetapi Britain mengatakan itu membuat “jalan yang tidak bersalah” sesuai dengan hukum internasional.

Quin memberitahu ahli parlimen bahawa dokumen yang salah itu kini diserahkan kepada kementerian dan akses individu tersebut ke bahan sensitif ditangguhkan, sementara menunggu siasatan.

Pekerja yang tidak disebutkan namanya melaporkan kerugian itu, katanya, sambil menambahkan: “Saya tidak mahu mempromosikan siasatan tetapi nampaknya ini adalah kesalahan oleh individu itu.”

Di antara dokumen tersebut terdapat rancangan untuk kemungkinan kehadiran tentera Britain yang berterusan di Afghanistan setelah berakhirnya operasi NATO yang dipimpin AS pada akhir tahun ini.

Sekutu Britain, termasuk Amerika Syarikat, telah diberitahu, kata Quin, dan menambahkan bahwa dia “tidak ada bukti” bahawa keselamatan personel telah terganggu.

Beberapa ahli parlimen dalam parti Konservatif Perdana Menteri Boris Johnson mencatat pelanggaran keselamatan berulang kali di Kementerian Pertahanan dalam enam bulan terakhir.

“Kami tidak mempunyai rekod dokumen yang salah di tingkat ‘Rahsia’ di atas dalam 18 bulan terakhir. Tetapi jelas ini tidak seharusnya berlaku, ‚ÄĚkata Quin. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *