Fasa Pertama: Aquaria KLCC kehilangan pendapatan bulanan sebanyak RM4.75 juta kerana tarikh pembukaan masih belum selesai | PressCliff

Fasa Pertama: Aquaria KLCC kehilangan pendapatan bulanan sebanyak RM4.75 juta kerana tarikh pembukaan masih belum selesai |  Surat Bahasa Melayu


Aquaria KLCC telah menutup pintunya dua kali pada tahun 2021 kerana lonjakan kes Covid-19. – Gambar milik Aquaria KLCC

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Wabak Covid-19 terus melanda industri pelancongan dan perhotelan, dan Aquaria KLCC tidak terkecuali.

Setelah dipenuhi dengan hiruk-pikuk anak-anak yang teruja dan pengunjung yang bermata lebar, akuarium menjadi sunyi sejak ia menutup pintunya kerana pemulihan perintah kawalan pergerakan (MCO) di Kuala Lumpur pada 7 Mei.

Ini adalah kali kedua Aquaria KLCC ditutup pada tahun 2021, yang pertama kembali pada bulan Januari ketika MCO kedua berkuatkuasa.

Pengarah eksekutif Aquawalk, Daryl Foong memberitahu PressCliff bahawa ketiadaan pengunjung bermaksud Aquaria KLCC menghadapi kerugian pendapatan bulanan sebanyak RM4.75 juta berbanding dengan masa sebelum wabak.

Jika dibandingkan dengan perintah kawalan pergerakan pemulihan tahun lalu ketika Aquaria KLCC dibolehkan dibuka, kerugian pendapatan kini berjumlah sehingga RM2.7 juta sebulan.

Menjaga akuarium juga dapat menampung perbelanjaannya dengan sewa bulanan, bil elektrik, penyelenggaraan kemudahan, makanan dan bekalan keperluan untuk penghuninya, dan gaji kakitangan mencecah kurang dari RM1 juta.

Foong mengatakan bahawa Aquaria KLCC harus melaksanakan beberapa langkah pengetatan tali pinggang untuk mengatasi kerugian tersebut.

“Seperti banyak perniagaan lain di industri kami, kami harus mengurangi staf kami dan telah menerapkan pengurangan waktu kerja dan juga penyesuaian gaji.

“Langkah-langkah kelestarian ini bukan untuk mengurangkan kerugian lagi, tetapi untuk memastikan perniagaan kita bertahan hingga 2022 dan seterusnya.

“Langkah-langkah ini akan memungkinkan kami untuk terus menyokong kakitangan kami yang masih ada, menjaga kemudahan kami, dan memastikan penduduk di bawah jagaan kami dijaga,” kata Foong.

Seorang penyelam memberi makan seekor hiu di salah satu pameran Aquaria KLCC.  - Gambar milik Aquaria KLCC
Seorang penyelam memberi makan seekor hiu di salah satu pameran Aquaria KLCC. – Gambar milik Aquaria KLCC

Aquaria KLCC adalah rumah bagi 5.000 makhluk darat dan akuatik, termasuk penyu laut hijau, hiu harimau pasir, dan gurita Pasifik raksasa.

Ketika ditanya apakah Aquaria KLCC sedang mempertimbangkan untuk melelong atau menjual mana-mana penduduknya untuk menebus kerugian finansialnya, Foong mengatakan mereka tidak mempunyai rencana untuk melakukannya dan berkomitmen untuk memberikan perawatan terbaik untuk pameran hidupnya.

“Pemangku kepentingan kami dan pasukan pengurusan berpegang teguh pada komitmen ini dan akan melakukan semua yang kami mampu untuk melindungi penduduk kami dari kesan wabak ini.

“Kecuali jika penduduk kita diberikan perawatan yang lain dengan ukuran dan standard yang sama dengan kita, saya tidak percaya mereka akan mendapat perawatan yang lebih baik daripada di tempat kita.

“Hampir semua penduduk di akuarium kami memerlukan penjagaan dan persekitaran khusus, dan pelayan yang berpengalaman dan berpengetahuan untuk mengatasinya.”

Seekor penyu laut berenang melewati penyelam di dalam Aquaria KLCC.  - Gambar milik Aquaria KLCC
Seekor penyu laut berenang melewati penyelam di dalam Aquaria KLCC. – Gambar milik Aquaria KLCC

Tanpa tanda-tanda pandemi Covid-19 akan berkurang dalam masa terdekat, Foong mengatakan bahawa Aquaria KLCC harus menghadapi cabaran yang akan datang sementara menunggu lampu hijau dari kerajaan dibuka semula.

Dia menambah bahawa Aquaria KLCC sedang dalam rundingan terus dengan rakan-rakannya, termasuk tuan tanahnya, untuk mendapatkan sokongan yang sangat diperlukan agar akuarium terus bertahan di seluruh FMCO.

“Kami terus berunding dengan rakan-rakan kami untuk menyokong kami dalam tempoh darurat ini, dan menarik terutama kepada tuan tanah kami, kerana sewaan terus mewakili perbelanjaan terbesar kami.

“Walaupun sektor ekonomi lain dibenarkan untuk dibuka, kita biasanya mendapati salah satu yang terakhir untuk dibuka.

“Kami akan terus mengurus aliran tunai kami, memberikan yang terbaik untuk menyokong kakitangan kami dan memberikan penjagaan dan pengurusan yang sewajarnya kepada penduduk kami.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *