EU mengisyaratkan perjanjian ‘perang sosej’ dengan UK dalam 48 jam | PressCliff

EU mengisyaratkan perjanjian 'perang sosej' dengan UK dalam 48 jam |  Surat Bahasa Melayu


Bendera Britain dan EU berkibar di luar Dewan Parlimen di London pada 30 Januari 2019. – Gambar Reuters

LONDON, 28 Jun – Kesepakatan mungkin terjadi dalam beberapa hari mendatang untuk menyelesaikan “perang sosis” pasca Brexit antara UK dan EU, kata wakil presiden Suruhanjaya Eropah, Maros Sefcovic hari ini.

London telah membuat marah Brussels dengan mengancam untuk memperpanjang masa tenggang kerana melakukan pemeriksaan produk daging sejuk ke Ireland Utara, sehingga menimbulkan ancaman pembalasan.

Tetapi suhu telah menyejuk dalam beberapa hari terakhir, dengan petunjuk adanya kompromi, setelah pemerintah UK mengajukan permintaan resmi untuk perpanjangan.

Minggu lalu, anggota EU Ireland mengatakan bahawa mereka telah melangkah untuk menyelesaikan masalah secara damai – dan Sefcovic menunjukkan kepada anggota parlimen Ireland Utara bahawa kemajuan telah dicapai.

“Walaupun saya hari ini tidak dapat mengumumkan kesepakatan resmi UE untuk permintaan pemerintah Inggris … saya tetap yakin bahawa kita dapat mencari jalan penyelesaian dalam 48 jam ke depan yang akan memenuhi kebutuhan dan masalah kedua-dua pihak,” tambahnya.

“Saya harap bersama-sama kita dapat menyelesaikan masalah daging dingin dalam 48 jam,” katanya kepada jawatankuasa Pejabat Eksekutif Ireland Utara.

“Kami akan mempunyai tiga bulan untuk melakukan usaha lain untuk menyelesaikan masalah ini.”

Sefcovic berpendapat bahawa “80 persen” penangguhan yang disebabkan oleh pemeriksaan dapat diselesaikan jika Inggris mendaftar ke bentuk “gaya Swiss” terhadap binatang dan tumbuhan.

Inggeris secara rasmi meninggalkan pasar tunggal dan kesatuan kastam Eropah pada 1 Januari, hampir empat tahun selepas orang ramai memilih untuk meninggalkan blok tersebut dalam referendum yang terkenal.

Perjanjian perdagangan terkesima ditandatangani pada 24 Disember, dengan “protokol” yang terpisah yang mengatur perdagangan dari Great Britain – England, Scotland dan Wales – ke Ireland Utara.

Langkah itu, yang memaksakan pengawasan kastam pada barang-barang tertentu yang melintasi Laut Irlandia, dirancang untuk mencegah produk yang tidak diperiksa memasuki blok melalui pintu belakang melalui Ireland.

Tetapi komuniti penyatuan pro-UK di Ireland Utara telah membantah dengan kuat, dengan alasan ia meletakkan tempat provinsi di UK yang lebih luas diancam, dan telah mencetuskan kerusuhan.

Potensi pembalasan EU terhadap pengangkutan daging sejuk ke Ireland Utara meletus berturut-turut pada sidang kemuncak G7 baru-baru ini, di mana para pemimpin Eropah tidak berjanji akan berkompromi dan mendesak Boris Johnson untuk melaksanakan apa yang dia tandatangani.

Tetapi perdana menteri UK pada gilirannya meminta Brussels untuk menghormati integriti dan kedaulatan wilayah negara itu, dan tidak mengancam perdamaian Ireland Utara yang rapuh.

Protokol ini dirancang sebagai kompromi untuk menegakkan syarat-syarat perjanjian damai 1998 yang mengakhiri tiga dekad keganasan atas pemerintahan Britain, dan untuk menjaga bekas perbatasan titik api dengan Ireland terbuka. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *