Emir Research: Moratorium selimut enam bulan diperlukan untuk jaring keselamatan perniagaan, sosial | PressCliff

Emir Research: Moratorium selimut enam bulan diperlukan untuk jaring keselamatan perniagaan, sosial |  Surat Bahasa Melayu


Menurut Emir Research, pengambilan dan manfaat yang luar biasa bagi banyak orang dengan latar belakang prospek ekonomi yang berpotensi besar menunjukkan moratorium pinjaman akan dilanjutkan hingga enam bulan moratorium pinjaman selimut automatik. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Moratorium pinjaman untuk semua isi rumah mikro, kecil dan sederhana (MSME), B40 dan juga rumah tangga M40, sementara disasarkan untuk individu lain sekurang-kurangnya tiga bulan atau pengurangan pembayaran pinjaman 50 peratus selama enam bulan diperlukan untuk memastikan jaring keselamatan sosial dan perniagaan.

Menurut Emir Research, pengambilan dan manfaat yang luar biasa bagi banyak orang dengan latar belakang prospek ekonomi yang berpotensi besar menunjukkan moratorium pinjaman akan dilanjutkan hingga enam bulan moratorium pinjaman selimut automatik.

“Tujuannya adalah untuk menyediakan jaring pengaman bagi mereka yang berisiko karena penutupan kegiatan ekonomi dan pengangguran yang berpanjangan,” kata badan pemikir bebas dalam catatan penyelidikan ‘Exit Strategy Building Blocks for Malaysia – Part 1’.

Ia mengatakan moratorium sebenar yang membantu peminjam tidak mempunyai ruang untuk praktik mengenakan faedah tambahan kepada peminjam untuk tempoh moratorium dengan melunaskan semula jadual pembayaran pinjaman setelah tempoh moratorium berakhir.

Di bawah amalan ini, jumlah kutipan bahagian faedah atau keuntungan yang ditinggalkan oleh bank dalam tempoh moratorium ditambahkan ke baki awal dan dengan itu menghasilkan jumlah ansuran bulanan lebih tinggi daripada pra-moratorium, katanya.

“Harus ditegaskan kembali bahawa peminjam tidak mungkir pada pembayaran mereka – pembayaran hanya ditunda – dan, dengan syarat peminjam melanjutkan dan menyelesaikan semua pembayaran sesuai dengan jadwal, bank tidak akan kehilangan keuntungan sebenarnya.

“Walaupun, bank akan melaporkan beberapa kerugian perakaunan semata-mata kerana penilaian semula pinjaman mereka yang belum dijelaskan,” kata Emir Research.

Di bawah Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa (IFRS 9), bank harus menunjukkan nilai saksama pinjaman dalam buku mereka berdasarkan formula nilai sekarang (PV).

Oleh itu, nilai saksama pinjaman tertunggak akan berkurang disebabkan oleh tempoh moratorium yang baru dilanjutkan dan bank akan mengalami kerugian dari segi PV dengan menangguhkan kutipan mereka ke tempoh kemudian.

Menerima pembayaran lebih lambat daripada yang dijadwalkan pada awalnya dapat mempengaruhi nisbah kecukupan modal bank di mana ia harus meningkatkan peruntukan untuk kemungkinan kegagalan pinjaman, yang merupakan kos peluang kepada bank.

“Pada tahun 2019, liputan kerugian pinjaman mencapai 90 persen dan pada 2020 ini meningkat menjadi 140 persen. Namun, ini sama sekali tidak mempengaruhi keuntungan, ”tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *