Ebit Lew mencapai Gaza, pasukan kemanusiaan pertama di dunia yang melewati Rafah Crossing Point setelah konflik Israel-Palestin (VIDEO) | PressCliff

Ebit Lew mencapai Gaza, pasukan kemanusiaan pertama di dunia yang melewati Rafah Crossing Point setelah konflik Israel-Palestin (VIDEO) |  Surat Bahasa Melayu


Pendakwah dan dermawan itu mengatakan bahawa dia terharu dengan sambutan hangat yang dia dan pasukannya terima di Palestin. – Screengrabs dari Instagram / Ebit Lew

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Pendakwah Ustaz Ebit Lew akhirnya tiba di Gaza untuk menjalankan misi kemanusiaan terbarunya di Palestin.

Lew membawa ke Instagram awal pagi ini untuk mengemas kini pengikut bahawa dia dan pasukannya dikawal oleh tentera Mesir dengan kenderaan perisai sepanjang perjalanan mereka.

Pendakwah dan rombongannya adalah pasukan kemanusiaan pertama di dunia yang diberi akses untuk melewati Titik Lintas Rafah antara Mesir dan Jalur Gaza sejak kekerasan meletus antara kumpulan Palestin Hamas dan pasukan Israel bulan lalu.

“Menurut kedutaan besar Malaysia dan Unit Perisikan Tentera Mesir, kami adalah pasukan pertama di dunia yang dibenarkan masuk melalui gerbang Rafah setelah perang 2021 baru-baru ini,” tulis Lew kepada 5.2 juta pengikut Instagramnya.

Dia menambah bahawa lebih daripada 30 badan bukan kerajaan di seluruh dunia telah melamar masuk ke Jalur Gaza untuk menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin.

Lew mengucapkan terima kasih kepada Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Wisma Putra kerana membantu pasukannya dalam misi tersebut dan juga mengucapkan terima kasih kepada Putera Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin dan Bulan Sabit Merah Malaysia.

Lew mengatakan dia merasa seperti di rumah ketika dia dan pasukannya sampai ke Palestin di mana mereka mendapat sambutan hangat dari Kementerian Kesihatan Palestin dan Kementerian Luar Negeri Palestin.

“Di sepanjang perbatasan Rafah, yang dapat kami dengar adalah semua orang meminta kami makan dan minum dan mengunjungi rumah mereka.

“Rasanya seperti bersama ahli keluarga terdekat anda.

“Sangat terharu, seperti kembali ke kampung halaman saya sendiri,” tulis Lew, yang tiba di Mesir pada 27 Mei.

Lew, yang telah diam di media sosial sejak meninggalkan Malaysia untuk pergi ke Timur Tengah mengatakan dia tidak dapat memberikan kemas kini kerana masalah keselamatan.

Klip Instagram mengenai kedatangan Lew di Gaza telah dilihat lebih dari satu juta kali pada masa penulisan.

Konflik Israel-Palestin meletus pada 10 Mei sehingga gencatan senjata diumumkan pada 21 Mei.

Menurut sumber Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, 256 orang Palestin telah terbunuh semasa keganasan berdarah itu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *