BWF mengumumkan perubahan dalam kalendar kejohanan, acara di Malaysia tetap ditangguhkan | PressCliff

BWF mengumumkan perubahan dalam kalendar kejohanan, acara di Malaysia tetap ditangguhkan |  Surat Bahasa Melayu


Pesawat Malaysia akan mempunyai lebih sedikit peluang untuk bermain di rumah. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Persekutuan Badminton Dunia (BWF) telah mengumumkan perubahan besar pada baki kalendar 2021, tetapi status dua kejohanan yang sepatutnya diadakan di Malaysia tetap ‘ditangguhkan’.

BWF, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan Malaysia Masters, acara Super 500 dalam Jelajah Dunia BWF, Terbuka Malaysia (Super 750) dan Korea Masters (Super 300), masih dikategorikan sebagai ditangguhkan, kerana tuan rumah masing-masing ingin menjelajah pilihan untuk mengadakan acara.

Di antara perubahan yang ketara ialah memindahkan Final Sudirman Cup 2021 dan Final Tour Dunia 2021 BWF dari China kerana sekatan COVID-19.

BWF sekarang telah menjadualkan kembali Piala Sudirman dari 26 September hingga 3 Oktober ke Vantaa, Finland, diikuti oleh Piala Thomas dan Uber 2020, ditunda selama satu tahun kerana pandemi, di Aarhus, Denmark dari 9 hingga 17 Oktober dan Denmark Terbuka (Super 1000 ) di Odense dari 19 hingga 24 Oktober.

Eropah kekal sebagai titik fokus dengan Terbuka Perancis di Paris (26-31 Okt) dan SaarLorLux Open di Saarbrucken, Jerman (2-7 Nov), sebelum tempat pelancongan Indonesia di Bali menjadi tuan rumah tiga kejohanan back-to-back – Indonesia Masters (16-21 Nov), Terbuka Indonesia (23-28 Nov) dan Final Jelajah Dunia BWF (1-5 Des).

Musim ini akan berakhir dengan Kejuaraan Dunia BWF di Huelva, Sepanyol, yang dijadualkan pada 12-19 Disember.

“Perubahan itu merupakan peluang terbaik dan paling layak untuk kejohanan badminton untuk disambung semula secara berkala selama enam bulan ke depan.

“Kitaran peringkat seterusnya akan segera dimulai setelah Sukan Olimpik Tokyo 2020. Kalendar baru menawarkan pemain platform yang selamat dan konsisten untuk memperoleh mata ranking dunia yang penting dan memberi wang dalam tempoh penting selepas Sukan Olimpik untuk sukan ini, ”kata BWF.

BWF juga mengesahkan pembatalan Terbuka New Zealand, Terbuka Australia, Terbuka India, Terbuka Hyderabad, Terbuka Vietnam, Terbuka China, Terbuka Jepun dan Terbuka Hong Kong. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *