Buka semula lebih banyak sektor di bawah SOP yang dipertingkatkan sebelum perniagaan binasa, kata bekas timbalan menteri | PressCliff

Buka semula lebih banyak sektor di bawah SOP yang dipertingkatkan sebelum perniagaan binasa, kata bekas timbalan menteri |  Surat Bahasa Melayu


Ong Kian Ming berkata, membuka semula sektor di bawah SOP yang ketat adalah alternatif yang lebih baik daripada menunggu jumlah kes Covid-19 berkurang menjadi di bawah 4, 000. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming mengesyorkan agar lebih banyak sektor ekonomi dibiarkan dibuka dengan cara yang selamat dan bertanggungjawab, sehingga kejatuhan perniagaan di Malaysia kerana penutupan yang berterusan dapat dielakkan.

Dia mengatakan bahawa melakukannya akan sesuai dengan sains dan data dari Malaysia dan negara lain, sambil menambah bahawa perniagaan harus dibenarkan beroperasi dengan prosedur operasi standard yang dipertingkatkan (SOP)

“Sekiranya kita harus menunggu sehingga jumlah kes di bawah 4000 sehari (yang mungkin minggu depan atau bulan depan), banyak lagi perniagaan yang terpaksa ditutup, banyak di antaranya secara kekal,” kata Ong dalam satu kenyataan.

Bekas timbalan menteri perdagangan dan industri antarabangsa itu mengatakan bahawa membuka semula sektor di bawah SOP yang ketat adalah alternatif yang lebih baik daripada menunggu jumlah kes Covid-19 berkurang menjadi di bawah 4, 000, kerana jumlahnya sewenang-wenang dan tidak mengambil kira peratusan kadar positif, bilangan ujian yang dilakukan setiap hari, dan juga peratusan tempat tidur Unit Rawatan Rapi yang diisi.

“Menurut survei yang dikeluarkan oleh Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana baru-baru ini, lebih dari separuh perusahaan kecil dan sederhana (UKM) tidak akan bertahan hingga September 2021 karena mereka telah membakar simpanan tunai mereka dan 30 persen tidak akan bertahan jika perintah kawalan pergerakan penuh dilanjutkan.

“Juga dilaporkan kepada saya bahawa 30 peratus dan bar ditutup untuk kebaikan dan juga 12 peratus dari mereka yang melakukan perdagangan tradisional yang melibatkan barang dari sektor ini. Banyak gim dan penganjur acara luar juga berseru meminta pertolongan dan sokongan terutama kerana mereka tidak dapat melihat cahaya di hujung terowong, ”katanya.

Ong menambah bahawa bantuan kewangan sangat diperlukan untuk sektor-sektor yang paling teruk terjejas oleh wabak dan penutupan berikutnya.

“Bekas timbalan menteri belia dan sukan Steven Sim mengemukakan cadangan RM100 juta untuk menyelamatkan industri sukan. Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, apa yang sangat diperlukan oleh syarikat (terutamanya PKS) adalah untuk dapat dibuka semula, dengan selamat dan bertanggungjawab.

“Saya sangat mengesyorkan agar perdana menteri meletakkan rencana di setiap kementerian dan menteri untuk mengusulkan bagaimana pelbagai sektor ekonomi dapat dibuka dengan selamat tertakluk kepada SOP yang dipertingkatkan,” katanya.

SOP yang disempurnakan termasuk makan untuk dua orang, bermula dengan mereka yang telah diberi vaksin, bergantung pada waktu makan selama 15 minit untuk kedai kopi dan satu jam untuk restoran yang lebih besar, dengan pengudaraan yang betul.

“Rancangan ini mesti dibentangkan pada akhir minggu ini dan ekonomi mesti dibiarkan terbuka Isnin depan (5 Julai) tertakluk kepada peningkatan SOP ini.

“Tidak masuk akal, misalnya, kedai yang menjual komputer riba dan telefon bimbit tetap ditutup sementara pekerja diminta bekerja dari rumah dan anak-anak diminta belajar dari rumah. Apa yang berlaku apabila peranti elektronik kita hancur atau kita perlu mendapatkan peranti baru untuk menggantikan yang lama? ” Ong berkata.

Dia juga menganjurkan agar SOP yang disempurnakan termasuk prosedur dan protokol pengujian yang ketat untuk dilaksanakan di kilang dan tapak pembinaan, kerana mereka adalah tempat kluster baru berlaku.

“Pemerintah juga harus siap untuk mensubsidi langkah-langkah pengujian ini terutama untuk UKM di sektor pembuatan yang telah dilanda oleh Covid-19. Saya dengan senang hati akan membantu pemerintah atau kementerian mana pun untuk menghasilkan SOP yang disempurnakan ini dengan pihak berkepentingan dan pakar industri yang berkaitan.

“Pemerintah perlu membuat U-turn lagi mengenai kebijakan yang diumumkan hanya membuka ekonomi lebih jauh ketika jumlah kes turun di bawah 4.000. Sekiranya tidak, lebih banyak perniagaan akan runtuh dan mati, dan penderitaan dan penderitaan manusia akan meningkat dengan ketara melebihi apa yang sudah berlaku sekarang, ”kata Ong.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *