Biden menjadi tuan rumah presiden Israel menjelang lawatan Bennett | PressCliff

Biden menjadi tuan rumah presiden Israel menjelang lawatan Bennett |  Surat Bahasa Melayu


Presiden AS Joe Biden bertemu dengan Presiden Israel Reuven Rivlin di Rumah Putih di Washington 28 Jun 2021. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 29 Jun – Presiden Joe Biden semalam meyakinkan presiden Israel, menjelang kunjungan Perdana Menteri baru Naftali Bennett, bahawa Amerika Syarikat tidak akan membenarkan Iran mengembangkan senjata nuklear.

“Iran tidak akan pernah menggunakan senjata nuklear di tangan saya,” kata Biden kepada Presiden Reuven Rivlin di Gedung Putih.

Selepas perbincangan itu, Rivlin memberitahu wartawan bahawa dia “sangat puas” dengan komen Biden mengenai Iran dan mengatakan Israel dan Washington “harus bekerjasama.”

Dalam komennya, Biden juga menolak pengkritik kongres yang telah mempertanyakan kewibawaannya dalam memerintahkan serangan udara terhadap milisi yang disokong Iran yang dituduh menyerang anggota AS di Syria dan Iraq.

“Saya mempunyai kuasa itu,” kata Biden.

Hubungan AS-Israel yang rapat terjejas ketika Biden menggantikan Donald Trump pada Januari. Namun, pembentukan pemerintahan baru di bawah Bennett, berikutan kejatuhan sekutu utama Trump, Benjamin Netanyahu, telah membuka pintu untuk menetapkan semula – dan lawatan Bennett dalam waktu dekat.

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Jen Psaki berkata, pertemuan Biden-Rivlin akan “menonjolkan kekuatan hubungan dari kepentingan bersama kita terhadap keselamatan dan kestabilan.”

Psaki mengatakan belum ada tarikh perjalanan Rumah Putih Bennett tetapi “presiden berharap dapat menjadi tuan rumah perdana menteri dan tidak lama lagi.”

Pada hari Ahad, menteri luar negeri Israel yang baru, Yair Lapid, memberitahu Setiausaha Negara AS Antony Blinken dalam satu pertemuan di Rom bahawa dia prihatin dengan perbincangan AS dengan Iran mengenai cita-cita nuklear negara itu. Namun, dia berjanji akan pendekatan yang lebih bekerjasama.

“Kami percaya cara untuk membincangkan perselisihan tersebut adalah melalui perbualan langsung dan profesional,” kata Lapid.

“Dalam beberapa tahun terakhir kesalahan dilakukan,” tambah Lapid, merujuk pada persekutuan Netanyahu dengan partai Republik Trump. “Kami akan memperbaiki kesilapan itu bersama-sama.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *