Banyak persoalan mengenai bagaimana bangunan Florida boleh runtuh | PressCliff

Banyak persoalan mengenai bagaimana bangunan Florida boleh runtuh |  Surat Bahasa Melayu


Pasukan mencari dan menyelamat mencari kemungkinan terselamat dalam runtuhan bangunan Champlain Towers South 12 tingkat yang runtuh sebahagiannya dapat dilihat di Surfside, Florida 28 Jun 2021. – Gambar AFP

SURFSIDE (AS), 29 Jun – Pertanyaan yang dikemukakan semalam mengenai bagaimana sebuah bangunan kediaman di wilayah Miami boleh runtuh dengan begitu cepat dan ganas minggu lalu, ketika jumlah kematian meningkat kepada 10 orang dengan lebih dari 150 orang masih belum dijumpai, dan keluarga terdesak takut paling teruk.

Pakar melihat kemungkinan kelemahan kritikal yang sudah ada dalam struktur menara pangsapuri di Surfside, dekat Miami Beach, yang menimbun timbunan rokok pada awal pagi hari Khamis.

Pasukan penyelamat dari Florida dan luar negeri terus mencari puing-puing untuk mencari tanda-tanda kehidupan, dalam panas terik dan kelembapan yang tinggi, tetapi ketika berjam-jam berlarutan, pandangan menjadi semakin suram.

“Pencarian diteruskan, dan tidak akan berhenti sehingga ada resolusi,” kata Gabenor Florida, Ron DeSantis kepada wartawan, semalam.

Walikota Miami-Dade County Daniella Levine Cava mengatakan mayat ke-10 telah diambil dari runtuhan, dan menjadikan jumlah yang tidak dihitung sebanyak 151 orang.

“Detektif kami sedang bekerja sekarang, dalam waktu nyata, untuk mengaudit senarai ini,” kata Levine Cava, sambil menambah bahawa jumlahnya masih “sangat lancar, dan mereka akan terus berubah.”

Ketua Penyelamat Bomba Miami-Dade, Andy Alvarez memberitahu ABC bahawa “ruang dalam bangunan” telah dijumpai di mana mangsa yang berpotensi dapat ditemui, walaupun tidak ada yang terjadi dalam beberapa jam terakhir.

“Kami mempertahankan harapan itu, iman, bahwa kami akan dapat menyelamatkan seseorang,” katanya kemarin di program “Good Morning America” ​​rangkaian.

‘Kerosakan struktur utama’

Pegawai mengatakan bahawa penyiasat berada di tempat kejadian untuk melakukan tinjauan awal untuk menentukan apakah siasatan penuh mengenai kejadian itu akan berlangsung – hasil yang dikatakan oleh anggota Kongres Debbie Wasserman-Schultz.

Laporan Oktober 2018 yang dikeluarkan oleh pegawai bandar pada hari Jumaat yang lalu menunjukkan kebimbangan akan “kerosakan struktur besar” di kompleks Champlain Towers South, dari papak konkrit di bawah geladak kolam hingga tiang dan balok di garaj parkir.

“Walaupun beberapa kerusakan ini kecil, sebagian besar kerusakan konkrit harus diperbaiki tepat pada waktunya,” tulis perunding, Frank Morabito.

Pembaikan telah dijadualkan untuk dimulakan segera di bangunan berusia 40 tahun – tetapi tidak segera dilakukan.

Pakar yang telah meninjau rakaman video keruntuhan sekarang melihat idea “keruntuhan progresif” – ketika kegagalan awal, mungkin di garaj parkir atau bahkan di bawah, akan menjadi bola salji menjadi tragedi.

“Tampaknya ia bermula di bahagian paling bawah atau sangat dekat dengan struktur,” kata Donald Dusenberry, jurutera perunding yang telah menyelidiki banyak keruntuhan struktur, kepada The New York Times.

“Bukan seperti ada kegagalan yang tinggi dan gagal.”

‘Nilai forensik’

DeSantis mengatakan puing-puing dengan “nilai forensik” dibawa ke gudang besar untuk diperiksa ketika penyiasat berusaha untuk menentukan apa yang terjadi.

Jurutera Israel dan Mexico dan pakar mencari dan menyelamat telah bergabung dengan tentera pekerja Amerika di lokasi, yang disokong oleh dua kren besar dan anjing penghidu.

Penyelamat telah menggali parit besar – panjang 125 kaki, lebar 20 kaki dan kedalaman 40 kaki (38 kali enam hingga 12 meter) – melalui gunung puing-puing, kata Levine Cava.

Walikota Surfside Charles Burkett mengatakan bahawa tempat penginapan telah dijumpai bagi sesiapa yang ingin mengosongkan “saudara” menara yang hampir sama dengan bangunan itu, walaupun tidak ada masalah struktur yang belum diketahui di sana.

“Kami tidak menekan butang panik sekarang. Tetapi ada pertanyaan serius di sana, ”kata Burkett kepada CNN semalam.

‘Tidak sukar dibayangkan’

Champlain Towers South yang terletak di tepi laut setinggi 12 tingkat ketika penduduk tidur. Video pengawasan menunjukkan ia akan turun dalam beberapa saat.

Banyak anggota komuniti Yahudi tempatan adalah antara mereka yang terkena tragedi tersebut – kira-kira separuh daripada penduduk Surfside adalah Yahudi, termasuk banyak anggota gerakan Hasidic Chabad-Lubavitch, menurut media Israel.

Setakat ini, empat mangsa telah dikenal pasti oleh polis tempatan: Gladys dan Antonio Lozano, masing-masing berusia 79 dan 83 tahun; Stacie Fang, 54, yang anaknya berusia 15 tahun diselamatkan dari serpihan pada hari Khamis; dan Manuel LaFont, juga 54.

Pegawai Venezuela mengenal pasti dua yang lain antara yang mati: Leon Oliwkowicz, 79, dan isterinya yang berusia 74 tahun Cristina Beatriz Elvira, yang merupakan penduduk AS.

Lebih daripada dua belas warga Amerika Latin adalah antara yang hilang. Kanada juga mengatakan sekurang-kurangnya empat warganya mungkin “terjejas,” tanpa mengulas lanjut.

Presiden Joe Biden mengatakan pada hari Ahad bahawa pentadbirannya akan berkoordinasi dengan pegawai tempatan dan “bersedia untuk memberikan sokongan atau bantuan yang diperlukan.”

“Ini adalah masa yang sukar dibayangkan bagi keluarga yang mengalami tragedi ini,” katanya dalam satu kenyataan. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *