Categories: KehidupanNews

Babi terkecil di dunia dilepaskan ke liar di India oleh pakar pemuliharaan | PressCliff


Selusin babi terkecil di dunia telah dilepaskan ke alam liar di timur laut India sebagai bagian dari program pemuliharaan untuk meningkatkan populasi spesies yang pernah dianggap pupus. – Gambar AFP

MANAS (India), 29 Jun – Selusin babi terkecil di dunia telah dilepaskan ke alam liar di timur laut India sebagai sebahagian daripada program pemuliharaan untuk meningkatkan populasi spesies yang pernah dianggap pupus.

Babi pygmy, yang memiliki nama ilmiah porcula salvania, tinggal di padang rumput yang tinggi dan basah dan pernah ditemui di sepanjang dataran di kaki bukit Himalaya di India, Nepal dan Bhutan.

Penduduknya menurun pada tahun 1960-an, menyebabkan ketakutan ia telah pupus sehingga ditemui semula di negara bagian timur laut India di Assam pada tahun 1971, kata ahli konservasi.

Menjelang tahun 1993, ia hanya terdapat di beberapa kantong Taman Nasional Manas, Assam, yang bersempadan dengan Bhutan. Program Pemuliharaan Pygmy Hog, yang melibatkan beberapa organisasi termasuk dari pemerintah negeri dan negara, telah membuat skema pembiakan tawanan dengan enam ekor babi pada tahun 1996 untuk mencuba dan menghidupkan kembali populasi mereka.

“Kali ini kami melepaskan 12 babi kerdil termasuk tujuh lelaki dan lima wanita,” kata saintis lapangan program Dhritiman Das kepada AFP di lokasi pelepasan di Taman Nasional Manas pada hari Sabtu.

Lapan babi dibebaskan di Manas pada hari Selasa dan empat lagi pada hari Sabtu. Sebanyak 14 orang dibebaskan tahun lalu.

Program ini menjaga sekitar 70 babi yang ditawan dan berkembang biak untuk dibebaskan. Pelepasan minggu lalu menjadikan bilangan babi yang diperkenalkan semula ke alam liar menjadi 142.

Penduduk liar dianggarkan kurang daripada 250 orang, kata ahli pemuliharaan. “Dalam empat tahun ke depan, kami menargetkan untuk melepaskan 60 babi … sehingga mereka dapat membangun populasi mereka sendiri di alam liar,” tambah Das.

Program ini juga bertujuan untuk memulihkan kawasan padang rumput tempat tinggal makhluk kecil, yang berukuran sekitar 25 sentimeter (9,8 inci) tinggi dan panjang 65 sentimeter dan berat sekitar 8-9 kilogram (17,6-19,8 pound).

Kelangsungan hidup spesies ini terancam oleh kehilangan dan kerusakan habitatnya disebabkan oleh aktiviti manusia seperti penempatan dan pertanian, dan pengurusan kawasan yang tidak betul, kata para pakar. – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago