Axiata Digital, Credit Guarantee Corp bekerjasama untuk potensi jaminan bank digital | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 28 Jun – Pegangan teknologi kewangan Axiata Digital, Boost Holdings Sdn Bhd, melalui anak syarikatnya Axiata Digital Capital Sdn Bhd (Aspirasi) telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd (CGC) untuk jaminan bank digital yang berpotensi.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, Boost Holdings dan CGC mengatakan MoU itu bertujuan untuk mempercepat kemasukan kewangan untuk segmen yang tidak dilayan dan tidak dilayan.

MoU itu, menurut kenyataan itu, merangkumi dua bahagian penting.

Yang pertama adalah komitmen untuk mengeksplorasi memperluas jaminan portfolio untuk pinjaman berfokus perusahaan kecil dan sederhana bank digital masa depan, yang akan menjadi lanjutan perbincangan semasa Aspirasi untuk kemudahan serupa dengan CGC.

Sementara itu, yang kedua adalah untuk Aspirasi berkolaborasi dengan CGC dalam mengambil rujukan untuk menyediakan pembiayaan untuk perusahaan mikro-kecil dan sederhana (UMKM) yang layak tanpa jaminan.

“Sehubungan dengan ini, CGC akan menggunakan Aspirasi ke dalam imSME, platform sehenti dalam talian yang menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan pembiayaan untuk UMKM,” kata pernyataan itu.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Axiata Digital dan pengerusi Boost Holdings Mohd Khairil Abdullah mengatakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pendekatan digital-pertama menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan pembelajaran mesin membolehkannya memberikan penyelesaian yang relevan untuk menyelesaikan masalah kesakitan yang dihadapi oleh UMKM .

“Selalunya kemudahan kami adalah satu-satunya yang tersedia untuk MSME ‘fail nipis’ tanpa sumber data tradisional.

“Inilah segmen-segmen yang paling banyak mendapat keuntungan dari jaminan CGC, yang memungkinkan mereka mendapat akses yang lebih luas dan berpatutan untuk pembiayaan transformatif,” katanya.

Mohd Khairil menambah bahawa institusi yang mapan seperti CGC akan terus mencapai cita-citanya untuk menyediakan perkhidmatan kewangan digital yang komprehensif untuk wilayah ini ketika syarikat itu memulakan perjalanan untuk membina sebuah bank digital.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif CGC Datuk Mohd Zamree Mohd Ishak mengatakan MoU itu menandakan komitmen untuk terus mempromosikan agenda penyertaan kewangan.

“CGC telah mengadakan perbincangan dengan beberapa calon lesen perbankan digital dan berharap dapat berkolaborasi dengan bank digital setelah mereka beroperasi.

“CGC optimis untuk menyelesaikan perbincangan yang mengarah ke skema jaminan portfolio dengan Axiata Digital untuk produk Aspirasi.

“Kami juga gembira dapat menaiki Aspirasi di imSME, platform pembiayaan dalam talian atau rujukan pinjaman pertama di Malaysia,” katanya.

Menurut kenyataan itu, penyedia perkhidmatan pembiayaan mikro dan insurans mikro Boost, Aspirasi, telah membiayai 1,907 peniaga, mengeluarkan 13,721 pinjaman berjumlah RM134,43 juta pada suku pertama tahun ini. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *