AS melakukan serangan udara terhadap milisi yang disokong Iran di Iraq, Syria | PressCliff

AS melakukan serangan udara terhadap milisi yang disokong Iran di Iraq, Syria |  Surat Bahasa Melayu


Pandangan udara dari ibu pejabat tentera Amerika Syarikat, Pentagon, 28 September 2008. – Gambar fail Reuters

WASHINGTON, 28 Jun – Amerika Syarikat mengatakan pada hari Ahad bahawa mereka melakukan satu lagi serangan udara terhadap milisi yang disokong Iran di Iraq dan Syria, kali ini sebagai tindak balas terhadap serangan drone oleh milisi tersebut terhadap personel dan kemudahan AS di Iraq.

Dalam satu kenyataan, tentera AS mengatakan pihaknya menyasarkan kemudahan operasi dan penyimpanan senjata di dua lokasi di Syria dan satu lokasi di Iraq. Ia tidak mendedahkan sama ada ia percaya ada yang terbunuh atau cedera tetapi para pegawai mengatakan penilaian sedang dijalankan.

Serangan itu dilakukan atas arahan Presiden Joe Biden, kali kedua dia memerintahkan serangan balas terhadap militia yang disokong Iran sejak memegang jawatan lima bulan lalu. Biden terakhir memerintahkan serangan terhad di Syria pada bulan Februari, ketika itu sebagai tindak balas terhadap serangan roket di Iraq.

“Seperti yang ditunjukkan oleh serangan malam ini, Presiden Biden telah jelas bahawa dia akan bertindak untuk melindungi anggota AS,” kata Pentagon dalam satu pernyataan.

Serangan itu berlaku walaupun pentadbiran Biden berpotensi untuk menghidupkan semula perjanjian nuklear 2015 dengan Iran. Keputusan untuk membalas nampaknya menunjukkan bagaimana Biden bertujuan untuk memisahkan serangan pertahanan tersebut, dan pada masa yang sama melibatkan Teheran dalam diplomasi.

Pengkritik Biden mengatakan bahawa Iran tidak boleh dipercayai dan menunjukkan serangan drone sebagai bukti lebih lanjut bahawa Iran dan proksi-proksinya tidak akan pernah menerima kehadiran tentera AS di Iraq atau Syria.

Biden dan Gedung Putih menolak komen mengenai serangan pada hari Ahad. Tetapi Biden akan bertemu presiden Israel yang akan keluar, Reuven Rivlin, di Gedung Putih pada hari Isnin untuk perbincangan luas yang akan merangkumi usaha Iran dan AS untuk memasuki semula perjanjian nuklear Iran. Usaha tersebut telah menimbulkan kekhawatiran serius di Israel, musuh utama Iran.

Pegawai AS percaya bahawa Iran berada di belakang peningkatan serangan drone yang semakin canggih dan tembakan roket berkala terhadap kakitangan dan kemudahan AS di Iraq, di mana tentera AS telah membantu Baghdad memerangi sisa-sisa Negara Islam.

Dua pegawai AS, yang bercakap dengan Reuters dengan syarat tidak disebutkan namanya, mengatakan milisi yang disokong Iran melakukan sekurang-kurangnya lima serangan drone terhadap kemudahan yang digunakan oleh anggota AS dan koalisi di Iraq sejak April.

Pentagon mengatakan bahawa kemudahan yang disasarkan digunakan oleh milisi yang disokong Iran termasuk Kataib Hizbullah dan Kataib Sayyid al-Shuhada.

Salah satu kemudahan yang disasarkan digunakan untuk melancarkan dan memulihkan drone, kata seorang pegawai pertahanan.

Tentera AS melakukan serangan dengan pesawat F-15 dan F-16, kata pegawai, sambil menambah juruterbang berjaya pulang dari misi dengan selamat.

“Kami menilai setiap serangan mencapai sasaran yang diharapkan,” kata salah seorang pegawai kepada Reuters.

Kerajaan Iraq sedang berusaha untuk menangani milisi yang berpihak kepada Iran yang dituduh melakukan tembakan roket terhadap pasukan AS dan terlibat dalam pembunuhan aktivis pro-demokrasi yang aman.

Awal bulan Jun, Iraq membebaskan komandan militan yang berpihak kepada Iran, Qasim Muslih, yang ditangkap pada bulan Mei atas tuduhan yang berkaitan dengan keganasan, setelah pihak berkuasa menemui bukti yang tidak mencukupi terhadapnya. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *