Vaksin coronavirus UK telah melemahkan kaitan antara jangkitan dan kematian, kata saintis | PressCliff

Vaksin coronavirus UK telah melemahkan kaitan antara jangkitan dan kematian, kata saintis |  Surat Bahasa Melayu


Perdana Menteri Boris Johnson berharap dapat menghapus sekatan koronavirus yang masih ada pada 19 Julai. – Gambar kolam melalui Reuters

LONDON, 27 Jun – Kempen vaksinasi besar-besaran Britain Covid-19 telah melemahkan kaitan antara jangkitan dan kematian tetapi belum sepenuhnya rosak, kata ketua badan penasihat saintifik kepada pemerintah hari ini.

Perdana Menteri Boris Johnson berharap dapat mencabut sekatan koronavirus yang tersisa pada 19 Julai setelah terpaksa menangguhkan pelonggaran selanjutnya bulan ini kerana semakin banyak kes yang disebabkan oleh varian Delta yang lebih menular.

Peter Horby, ketua Kelompok Penasihat Ancaman Virus Pernafasan Baru dan Muncul pemerintah (NERVTAG), mengatakan kepada BBC “Andrew Marr Show” bahawa Britain sedang melihat “tahap rawat inap yang jauh lebih rendah”.

Dia ditanya apakah ada cukup data untuk mengatakan vaksinasi telah memutuskan hubungan antara virus dan penyakit serius dan kematian.

“Mereka pasti melemahkan kaitannya,” kata Horby mengenai program vaksinasi, yang telah memberikan dosis pertama kepada lebih dari 80 persen populasi orang dewasa dan dosis kedua hingga lebih dari 60 persen, menurut data rasmi.

“Kami pasti melihat peningkatan kadar jangkitan, tetapi apa yang kami lihat adalah tahap kemasukan ke hospital yang jauh lebih rendah, jadi pautan itu benar-benar jauh lebih lemah yang benar-benar hebat tetapi tidak sepenuhnya rosak.”

United Kingdom mencatatkan 18.270 jangkitan coronavirus baru semalam, kenaikan harian tertinggi sejak 5 Februari, dan 23 kematian, data rasmi menunjukkan. Secara keseluruhan, Britain mempunyai salah satu jumlah kematian koronavirus tertinggi di dunia, dengan lebih dari 128.000 kematian.

Horby juga mengatakan mungkin ada kes untuk berpendapat bahawa kedatangan dan penyebaran varian Delta – yang telah mendorong gelombang jangkitan saat ini – boleh ditangguhkan atau dicegah jika langkah-langkah perbatasan yang lebih kuat telah berlaku.

“Tetapi ada pertukaran yang harus dibuat oleh pembuat dasar dan ahli politik di antara sekatan lengkap mutlak dan menghentikan pelbagai virus yang masuk,” tambahnya. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *