“Tidak menyesal” kata pemisah Catalan yang dimaafkan tetapi menantang | PressCliff

"Tidak menyesal" kata pemisah Catalan yang dimaafkan tetapi menantang |  Surat Bahasa Melayu


Pemimpin Catalan, Jordi Sanchez dan Jordi Cuixart setelah pemerintah Sepanyol mengumumkan pengampunan bagi mereka yang mengambil bahagian dalam tawaran kemerdekaan 2017 yang gagal di Catalonia, Sant Joan de Vilatorrada, dekat Barcelona, ​​Sepanyol, 23 Jun 2021. – Reuters fil

MONTBLANC (Sepanyol), 27 Jun – Dia menghabiskan tiga tahun dan lapan bulan di belakang penjara kerana penglibatannya dalam kegagalan kemerdekaan Catalonia 2017. Tetapi Jordi Cuixart mengatakan dia tidak menyesal, beberapa hari setelah diampuni oleh Sepanyol.

Salah satu daripada sembilan pemimpin pemisah Catalan dibebaskan pada hari Rabu sebagai isyarat “perdamaian”, Cuixart mengatakan bahawa cabang zaitun tidak akan menyelesaikan krisis pemisah di wilayah timur laut kaya di Sepanyol ini.

“Pengampunan ini tidak menggambarkan keinginan untuk menyelesaikan konflik politik,” kata lelaki berusia 46 tahun yang mengetuai Omnium Cultural, salah satu kumpulan pro-kemerdekaan akar umbi terbesar di wilayah ini.

Bercakap kepada AFP, Cuixart menunjukkan kritikan yang meluas atas pemenjaraan mereka dari NGO seperti Amnesty International sebagai faktor di sebalik pembebasan para pemisah, tetapi mengatakan apa yang memberi keseimbangan adalah bahawa “kita berada di penjara menimbulkan masalah bagi negara Sepanyol”.

Cuixart ditangkap pada 16 Oktober 2017 setelah tunjuk perasaan di luar bangunan pemerintah daerah di mana beberapa kenderaan polis musnah.

Pada tahun 2019, dia dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun kerana hasutan.

‘Tiada penyesalan’

Imej Cuixart menangani penunjuk perasaan sambil berdiri di atas kenderaan polis tetap menjadi salah satu gambaran abadi dari kegagalan kemerdekaan yang mencetuskan krisis politik terburuk Sepanyol dalam beberapa dekad.

Tahanan masing-masing menjalani hukuman antara sembilan hingga 13 tahun kerana berperanan dalam mengadakan referendum yang dilarang oleh mahkamah Sepanyol dan itu dirusak oleh keganasan polis.

Beberapa minggu kemudian, parlimen wilayah separatis Catalonia membuat pengisytiharan kemerdekaan jangka pendek, yang mendorong Madrid untuk memecat pemerintah daerah dan menangguhkan otonominya.

Dan setelah banyak berfikir semasa di penjara, Cuixart mengatakan bahawa dia hampir tidak menyesal.

“Saya tidak menyesal apa pun kecuali keganasan yang ditimbulkan (oleh polis) ke atas rakyat biasa,” katanya, menyalahkan negara Sepanyol atas semua kerusuhan.

Yang lain sedikit lebih kritikal terhadap diri sendiri.

Oriol Junqueras, wakil ketua kerajaan Catalan pada masa krisis dan banduan yang menjalani hukuman terpanjang selama 13 tahun, baru-baru ini mengakui bahawa pemisah melakukan kesalahan pada tahun 2017.

Walaupun begitu, Cuixart percaya bahawa perbincangan antara Madrid dan kepemimpinan separatis Catalonia, yang akan dilanjutkan tidak lama lagi, mungkin akhirnya menjadi “titik balik”.

“Saya tidak melihat masyarakat Sepanyol bersedia untuk kemajuan dalam bidang autonomi, tetapi ahli politik bertanggungjawab untuk terlibat dalam dialog,” kata Cuixart, yang memiliki janggut garam dan lada dan memakai rambutnya dalam keriting panjang.

Sebagai penyokong kuat hak penentuan nasib sendiri, tuntutan pemisah utama, dia tetap sedar bahawa pemerintah pusat tetap menentang idea seperti itu.

‘Kami akan sampai di sana’

Walaupun dia merindui anak-anaknya, yang termuda dilahirkan ketika dia berada di belakang jeruji besi, Cuixart mengatakan bahawa dia mempunyai kenangan indah tentang penjara – walaupun dia ditahan dalam rejim semi terbuka dan dapat pergi secara teratur.

Sekarang benar-benar bebas, dia menikmati hari pertama kebebasannya yang sebenarnya di sebuah kampung kecil sekitar 100 kilometer di sebelah barat Barcelona, ​​di mana keluarganya mempunyai sebuah rumah dan di mana semua penduduk setempat mengenalinya, wajahnya sangat terkenal di dalam Masyarakat Catalan.

Dia mengatakan bahawa masa di penjara telah membuatnya lebih kuat.

“Mereka mahu saya kehilangan segalanya tetapi satu-satunya perkara yang saya hilang adalah ketakutan. Saya tidak takut dengan negara Sepanyol, ”katanya menantang.

“Adakah kita akan mempunyai Republik Catalan? Sekiranya itu yang diinginkan oleh orang Catalans, kemungkinan besar ia akan berlaku suatu hari nanti. ” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *