Tawar menawar cukai global memasuki tahap utama | PressCliff

Tawar menawar cukai global memasuki tahap utama |  Surat Bahasa Melayu


Demokrasi kaya Kumpulan Tujuh (G7) meluluskan cadangan untuk mengenakan kadar cukai korporat minimum sekurang-kurangnya 15 peratus. – Gambar Reuters

PARIS, 27 Jun – Hampir 140 negara akan tawar-menawar mengenai perincian utama rancangan cukai korporat global minggu ini, dengan beberapa yang bimbang akan menyerah terlalu banyak dan yang lain ingin memastikan gergasi teknologi membayar bahagian yang adil.

Demokrasi kaya Kumpulan Tujuh (G7) menyetujui cadangan untuk mengenakan kadar cukai korporat minimum sekurang-kurangnya 15 peratus pada awal bulan ini, dengan harapan dapat menghentikan “perlumbaan ke bawah” ketika negara-negara bersaing untuk menawarkan harga terendah.

Ini adalah salah satu daripada dua tonggak pembaharuan yang juga membolehkan negara-negara mengenakan cukai sebahagian daripada 100 syarikat paling menguntungkan di dunia – seperti Google, Facebook dan Apple – tidak kira di mana mereka berada.

Kesepakatan itu kini diserahkan kepada Organisasi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), yang mengawasi rundingan dua hari bermula Rabu untuk mencari kata sepakat di antara 139 negara.

Usul itu kemudian akan diterima oleh kelab G20 negara-negara kaya dan negara berkembang dalam pertemuan menteri kewangan di Itali pada 9 dan 10 Julai.

“Saya rasa kita tidak pernah begitu dekat dengan perjanjian,” kata Pascal Saint-Amans, pengarah pusat dasar cukai OECD.

“Saya rasa semua orang telah menyedari bahawa kesepakatan lebih baik daripada tidak ada kesepakatan,” kata Saint-Amans kepada radio BFM Business dari Perancis awal bulan ini, sambil menambah bahawa jika tidak bersetuju akan mengakibatkan cukai sepihak dan pembalasan AS.

Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden telah membangkitkan masalah tersebut dengan menyokong cukai korporat minimum global, dan orang Eropah mahukan perjanjian, katanya.

Rundingan telah mendesak baru ketika pemerintah mencari sumber pendapatan baru setelah menghabiskan sejumlah besar langkah-langkah rangsangan untuk mencegah ekonomi mereka runtuh selama wabak koronavirus.

Kebimbangan Ireland

Sementara G7 – Amerika Serikat, Kanada, Jepun, Perancis, Britain, Itali dan Jerman – menyetujui rancangan itu, ia masih menghadapi rintangan ketika perundingan berkembang ke negara lain.

Anggota Kesatuan Eropah Ireland dan Hungaria tidak senang mengenainya, kerana cukai korporat mereka kurang dari 15 peratus.

Ireland telah menjadi rumah EU untuk syarikat gergasi teknologi Facebook, Google dan Apple berkat kadar 12.5 peratus.

Tetapi negara EU yang lain yang mendapat keuntungan dari kadar rendah, Poland, menyuarakan sokongan terhadap cadangan itu minggu lalu.

Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen berkata China juga mempunyai kebimbangan mengenai cadangan itu.

Dua sumber yang terlibat dalam rundingan itu mengatakan kepada AFP bahawa China, yang mempunyai kadar pengurangan untuk syarikat-syarikat di sektor-sektor utama, tidak akan menginginkan kadar yang melebihi 15 persen.

Biden juga memiliki beberapa hal yang meyakinkan untuk dilakukan di rumah, kerana Parti Republik utama di Kongres telah mengkritik perjanjian itu sebagai “perjanjian spekulatif” dan “kesalahan ekonomi”.

Amazon melarikan diri?

Perbincangan pusingan berikutnya juga harus berdasarkan asas cukai dan jumlah syarikat yang keuntungannya boleh dikenakan cukai.

Walaupun Britain menyokong rancangan G7, ia ingin memastikan bahawa sektor kewangannya dikecualikan dari “Pillar One” reformasi untuk mengenakan cukai bahagian keuntungan syarikat beribu pejabat di luar negara.

Yang lain seperti Perancis bimbang bahawa syarikat e-dagang AS Amazon dapat melepaskan pungutan kerana margin keuntungannya tidak melebihi ambang 10 persen.

100 syarikat multinasional terbesar di dunia akan disasarkan oleh Pillar One, tetapi negara-negara di G24 – sebuah kumpulan antara kerajaan yang merangkumi negara-negara seperti Argentina, Brazil dan India – mengatakan lebih banyak syarikat harus ditambahkan ke dalam senarai. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *