Polis akan memanggil Fahmi Reza minggu depan melalui poster MB Perak di Facebook, Twitter | PressCliff

Polis akan memanggil Fahmi Reza minggu depan melalui poster MB Perak di Facebook, Twitter |  Surat Bahasa Melayu


Aktivis Fahmi Reza bercakap dengan wartawan di luar ibu pejabat polis daerah Putrajaya 10 Mac 2021. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

IPOH, 27 Jun – Polis akan memanggil pereka grafik dan aktivis Fahmi Reza minggu depan untuk merakam kenyataannya di poster yang dimuat naik di Facebook dan Twitter mengenai Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, beberapa individu telah dipanggil untuk memudahkan siasatan kes tersebut.

“Kami akan memanggil suspek utama dalam kes tersebut untuk memberikan keterangannya,” katanya ketika ditanya mengenai perkembangan siasatan kes itu dalam sidang media di sini, hari ini.

Pada 1 Jun, Ketua Pemuda Umno Perak, Mohd Ariff Abdul Majid membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah Kuala Kangsar di poster yang disifatkannya sebagai fitnah dan percubaan sengaja untuk membenci menteri besar Perak.

Menurut Mohd Ariff, poster yang dimuat naik oleh Fahmi Reza dengan kapsyen, “kita dah bagi makan sardin, jangan gatal nak mintak ayam pulak” (kami sudah beri makan sardin, jangan tamak ayam sekarang), dikritik dan dikutuk oleh pengguna media sosial yang lain.

Dalam perkembangan lain, Mior Faridalathrash menasihati semua pihak agar tidak mengadakan sebarang aktiviti, termasuk festival durian semasa Fasa Satu Pengendalian Pergerakan di bawah Pelan Pemulihan Nasional.

“Ini musim durian sekarang. Semua orang mahu makan durian. Peniaga dibenarkan menjalankan perniagaan mereka dan orang ramai boleh membeli, tetapi pesta durian tidak dibenarkan buat masa ini, ā€¯katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tapah Supritendan Wan Azharuddin Wan Ismail dilaporkan mengatakan bahawa polis akan memanggil seorang selebriti dengan gelaran ‘Datuk’ untuk merakam pernyataannya berikutan gambar yang menjadi viral sebuah kejadian di sebuah ladang di Kampung Poh di Bidor, Khamis lalu yang melanggar prosedur operasi standard yang ditetapkan.

Dia mengatakan bahawa beberapa individu lain, termasuk peniaga dan penduduk kampung, juga akan dipanggil untuk disoal siasat untuk memudahkan siasatan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *