Persekutuan Perniagaan Sarawak meminta kerajaan negeri untuk meneliti cadangan untuk mendapatkan bantuan | PressCliff

Persekutuan Perniagaan Sarawak meminta kerajaan negeri untuk meneliti cadangan untuk mendapatkan bantuan |  Surat Bahasa Melayu


Setiausaha Jeneral Persekutuan Perniagaan Sarawak, Jonathan Chai berkata, sektor perniagaan akan terjejas dengan peluasan MCO. – Gambar Borneo Post Online

KUCHING, 28 Jun – Persekutuan Perniagaan Sarawak telah meminta pemerintah negeri untuk menggunakan cadangan keuangan mereka, jika perlu, untuk menghabiskan langkah-langkah bantuan untuk perniagaan yang mengalami masalah.

“Banyak perniagaan berjuang untuk memenuhi keperluan dan hampir ditutup. Kerajaan perlu membuat lebih banyak langkah bantuan dengan perintah kawalan pergerakan yang diperpanjang (MCO) untuk memastikan perniagaan ini tetap bertahan dan mengelakkan pengangguran besar-besaran, “kata setiausaha agung persekutuan Jonathan Chai kepada The Borneo Post.

Dia mengatakan, pemerintah negeri harus memberikan perhatian serius dalam memberikan lebih banyak bantuan keuangan untuk mendukung komunitas bisnis, terutama perusahaan kecil dan sederhana (UKM), kerana MCO yang berpanjangan diharapkan dapat berdampak besar pada perniagaan.

Chai mengatakan bahawa sektor perniagaan akan terpengaruh dengan kejatuhan oleh perpanjangan MCO tetapi dia berpendapat keadaan Covid-19 di lapangan telah menuntut MCO untuk diperpanjang untuk jangka waktu yang lebih lama.

“Secara peribadi, saya tidak akan meminta kelonggaran membuka ekonomi untuk beberapa minggu ke depan tetapi hanya untuk berharap agar semua orang mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan ketat sehingga kita dapat menahan penyebaran virus dengan berkesan . “

Dia menekankan bahawa SOP dan penguatkuasaan dari pihak berkuasa mestilah konsisten dan pragmatik secara tegas untuk mengelakkan daripada memburukkan lagi kesusahan yang sudah dirasakan oleh perniagaan dan orang ramai.

“Kami tidak mampu memiliki perpanjangan MCO tanpa henti dan terus berjalan tanpa pendapatan atau pendapatan sementara overhed dan bil yang belum dibayar terus menumpuk.”

Di peringkat persekutuan, Chai berharap kerajaan persekutuan akan memperpanjang moratorium pembayaran pinjaman untuk jangka masa yang lebih lama bagi individu dan perniagaan yang terlibat, serta memperluas Program Subsidi Gaji.

Selain itu, Chai menyatakan negara harus meningkatkan upaya untuk mencapai kekebalan kawanan terhadap Covid-19 melalui vaksinasi massa penduduknya secepat mungkin, sebagai satu-satunya cara untuk keluar dari krisis trauma ini. – Borneo Post Dalam Talian

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *