Patriot yang marah: perubahan diplomatik China | PressCliff

Patriot yang marah: perubahan diplomatik China |  Surat Bahasa Melayu


Presiden Xi Jinping telah mendesak para pemimpin politik terkemuka untuk membantu memupuk imej antarabangsa yang ‘dipercayai, terpuji dan dihormati’ dalam usaha meningkatkan kekuatan lembut China. – Gambar AFP

BEIJING, 27 Jun – Selama lebih dari satu tahun mereka memarahi kemarahan terhadap Barat, tetapi ketika diplomat “pejuang serigala” China diberitahu untuk meredakan kemarahan, mereka menghadapi sumber penentangan yang tidak dijangka: nasionalis di rumah.

Dalam kebakaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengenai isu-isu mulai dari pelanggaran hak asasi manusia yang disalahkan atas pandemi Covid-19, Beijing melancarkan generasi diplomat baru yang dikenali sebagai “prajurit serigala” – istilah popular untuk nasionalisme berperang yang diilhami oleh filem blockbuster China.

Jurucakap kementerian luar negeri dan pegawai di luar negeri menggunakan nada tegas dan marah untuk dengan lantang mempertahankan negara yang dipimpin Komunis dan bahkan mempromosikan teori konspirasi atau menghina rakan-rakan asing secara terbuka.

Tetapi dalam keadaan yang hampir tiba-tiba, Presiden Xi Jinping bulan ini mendesak para pemimpin politik tertinggi untuk membantu memupuk imej antarabangsa yang “dipercayai, terpuji dan dihormati” dalam usaha untuk meningkatkan kekuatan lembut China.

Pegawai dan media negeri, katanya, harus membantu “menceritakan kisah China dengan lebih baik”.

Bagi sebilangan penganalisis, komen tersebut menunjukkan kesedaran yang semakin meningkat bahawa bertahun-tahun memicu nasionalisme di rumah telah meninggalkan Beijing dengan sedikit ruang untuk melakukan manuver diplomatik yang lebih kompleks.

Walaupun perubahan itu menunjukkan “kesedaran yang lebih luas di pihak tertinggi bahawa strategi diplomatik China baru-baru ini … tidak diterima dengan baik di luar negara, termasuk di antara sekutu yang berpotensi,” kata Florian Schneider, pengarah Leiden Asia Center di Belanda, pendekatan baru memerlukan tindakan pengimbangan yang halus.

“Pemimpin China telah melakukan manuver ke dalam perangkap. Di satu pihak, mereka telah menjanjikan kepada dunia akan China yang lemah lembut dan baik hati – di sisi lain, mereka telah menjanjikan kepada penonton domestik China yang kuat dan tegas. “

‘Pengkhianat’

Pegawai dan intelektual yang meminta pesanan halus telah menghadapi tekanan nasionalis – membiarkan mereka terpecah antara khalayak domestik dan antarabangsa mereka.

Pengaruh Weibo “Patriotik” pada bulan Jun menentang intelektual Cina terkemuka yang berpartisipasi dalam program pertukaran kajian yang ditaja oleh kerajaan Jepun, menjadikan mereka sebagai “pengkhianat” kerana menerima wang Jepun dan menulis secara positif mengenai negara ini.

Beijing akhirnya melangkah masuk, menyebut program ini sebagai cara untuk “membangun kepercayaan dan mempererat persahabatan” – sangat bertentangan dengan pengguna Weibo yang menyebut satu penulis sebagai “anjing berlari Jepun yang tidak memerlukan simpati”.

Kempen dalam talian menentang program pertukaran itu bertepatan dengan kunjungan senator AS ke pulau demokratik Taiwan untuk menyumbangkan vaksin coronavirus, yang mana kementerian luar negeri memberikan teguran ringan yang tidak biasa yang mendorong cemuhan troll internet nasionalis.

“Mengapa kita tidak menembak mereka, mereka melanggar ruang udara kita!” seorang pengguna Weibo yang marah menulis, sentimen yang dikongsi oleh sebilangan pengguna lain.

“Begitu lemah dan tidak kompeten,” keluh yang lain.

Beijing sering mendorong semangat nasionalisme ketika senang, termasuk kempen dalam talian yang melancarkan tahun ini untuk memboikot jenama pakaian asing yang membuat pernyataan untuk mengelakkan kapas dari Xinjiang China, kerana tuduhan pekerja paksa.

Tetapi bahkan sebilangan penasihat maaf China yang tegas telah mengakui bahawa retorik yang rendah akan lebih sesuai dengan status kuasa besar yang dituntut negara itu.

Hu Xijin, editor tabloid nasionalis Global Times, menulis bulan lalu bahawa akaun media sosial pemerintah harus “memegang panji kemanusiaan” setelah akaun Weibo yang dikendalikan oleh Parti Komunis menyiarkan perbandingan mengecewakan antara pelancaran roket China dan kremasi Covid -19 mangsa di India.

“Kadang-kadang sentimen ‘pahlawan serigala’ ini tidak dapat dilupakan,” kata Jonathan Hassid, seorang profesor sains politik di Iowa State University kepada AFP.

“(Tetapi) jika China berusaha melembutkan imejnya, para patriot di rumah akan menjadi marah. Sekiranya ia bermain kepada para patriot, masyarakat dunia bertindak balas secara negatif. “

Matlamat bercanggah

Perubahan nada tidak menyamai perubahan dalam pendekatan.

Beijing mengeluarkan undang-undang pada pertengahan bulan Jun yang akan memungkinkannya menyerang syarikat yang mematuhi sekatan asing, dan telah meningkatkan serangan ke zon pengenalan pertahanan udara Taiwan.

China juga menjadi tajuk utama dunia minggu ini setelah undang-undang keselamatan nasional yang diberlakukan oleh Beijing digunakan untuk menghancurkan tabloid Hong Kong yang popular yang menawarkan sokongan tanpa maaf untuk gerakan pro-demokrasi di bandar ini.

Eksekutif kanan makalah tersebut telah ditangkap, begitu juga pemilik Jimmy Lai.

Adam Ni, seorang penganalisis di Pusat Dasar China di Canberra mengatakan bahawa Beijing sedang bergelut dengan tujuan-tujuan yang “saling ketegangan”.

“Beijing mahukan imej antarabangsa yang lebih baik,” katanya kepada AFP.

“Tetapi pendorong politik domestik, serta keperluan untuk menegaskan kepentingannya, bererti bahawa ia akan terus mengambil tindakan yang berlawanan arah.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *